Zdravje

Nevarnosti nediagnosticiranih spolno prenosljivih okužb

Spolno prenosljive okužbe (SPO) so vse pogostejše in se na prvi pogled lahko zdijo neškodljive, v resnici pa te okužbe predstavljajo resna tveganja. Številne spolno prenosljive bolezni nimajo opaznih simptomov, okuženi posamezniki pa se okužbe morda sploh ne zavedajo..

Pomembno je, da se zavedaš nevarnosti spolno prenosljivih okužb, saj lahko povzročijo resno in nepopravljivo škodo (od neplodnosti in tudi do raka). SPO so zelo razširjene po vsem svetu. Pravzaprav so okužbe tako pogoste, da je trenutno okužen 1 od 5 posameznikov/-ic v ZDA. Kljub zaskrbljujoče visoki stopnji okužb so spolno prenosljive bolezni pogosto blage in zlahka ozdravljive.

Nekatere najpogostejše spolno prenosljive bolezni, vključno s klamidijo, gonorejo in virusom herpes simpleksa (HSV), pogosto nimajo očitnih simptomov. To pomeni, da se ljudje pogosto sploh ne zavedajo, da so okuženi.

Skrite nevarnosti neodkritih okužb

Čeprav se asimptomatske okužbe zdijo neškodljive, lahko te okužbe še vedno povzročijo škodo. Nezdravljene okužbe lahko povzročijo trajno neplodnost in povečajo tveganje za raka ali okužbo s HIV.

Kontracepcijske tabletke preprečijo le zanositev in ne spolno prenosljivih okužb
Kontracepcijske tabletke preprečijo le zanositev in ne spolno prenosljivih okužb.

Učinki na plodnost

Ker spolno prenosljive okužbe prizadenejo reproduktivni trakt, je eden najpogostejših učinkov nezdravljenih okužb poškodba reproduktivnih organov. Bolezen medenice (PID), ki jo povzroči okužba maternice, jajcevodov in jajčnikov, lahko povzroči otekanje in brazgotinjenje organov. Ta oteklina je lahko neboleča ali pa povzroči močne bolečine (ponavadi trebušne). PID je še posebej pogost pri okužbah s klamidijo in gonorejo.

Pomembno je tudi, da se zavedamo posledic SPO. Vnetje in brazgotine zaradi teh okužb so lahko trajne in povzročijo zaplete v nosečnosti pozneje v življenju. Na primer, brazgotine v jajcevodih lahko povzročijo blokade, ki oplojenemu jajčecu preprečijo pot do maternice. Posledica tega je zunajmaternična nosečnost (tj. nosečnost zunaj maternice), ki je smrtonosna za razvijajoči se zarodek in tudi za mater. Brazgotine so lahko tudi tako hude, da vodijo v neplodnost.

Tveganje za raka

Dokazano je tudi, da več spolno prenosljivih okužb povečuje tveganje za razvoj nekaterih vrst raka. Najpogostejša okužba povezana z večjim tveganjem za nastanek raka, je HPV. To je virus, ki v določenem trenutku okuži skoraj vse spolno aktivne ljudi. HPV je odgovoren za večino raka materničnega vratu. Povzroči pa lahko raka v katerem koli okuženem tkivu v telesu.

HPV ni edina spolno prenosljiva okužba, povezana z rakom. Spolno prenosljivi virusni hepatitis B (HBV) je najpogostejši dejavnik tveganja za nastanek raka na jetrih. Večje tveganje za številne vrste raka imajo tudi posamezniki, okuženi z virusom HIV, kar je posledica oslabljenega imunskega sistema zaradi okužbe z virusom HIV.

Kondomi (ženski ali moški) preprečijo prenos SPO.

Kako lahko ukrepam?

Škodo lahko preprečiš na številne načine. Zmanjšanje števila spolnih partnerjev lahko omeji tveganje okužbe, uporaba zaščite pa pogosto prepreči prenos spolne okužbe. Kljub tem ukrepom je pomembno, da se pogosto testiraš – testiranje na voljo v UKC Maribor.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button