Zdravje

Cepljenje proti HPV: letno bi lahko preprečili vsaj 50 smrti zaradi raka

Humani papiloma virusi (HPV), s katerimi se vsaj enkrat v življenju okuži 80 odstotkov spolno aktivnih oseb, povzročajo genitalne bradavice in različna rakava obolenja. Najpogostejši je rak materničnega vratu, zaradi katerega v Sloveniji letno umre med 40 in 50 žensk.

Najučinkovitejša zaščita pred okužbo s HPV je cepljenje, opozarjajo strokovnjaki. Tako menita tudi ginekologinja Veronika Testen in pediater Denis Baš. Med drugim se ukvarjata z ozaveščanjem o problematiki okužb z virusi HPV ter pomembnosti preventive in rednih pregledov pri zdravnikih.

Na novinarski konferenci na temo so opozorili na pomen preventive in pregledov tudi v času novega koronavirusa. Zaradi epidemije so bili namreč preventivni programi in odvzemi brisov za nekaj časa ustavljeni, a od začetka maja ponovno potekajo. Kot je povedala Testenova, so ginekologe na državnem preventivnem programu za odkrivanje sprememb na materničnem vratu Zora pozvali, naj skušajo nadoknaditi vse, v dveh mesecih zamujene brise. “Konkretno v Zdravstvenem domu Novo Mesto delamo preko delovnega časa,” je dejala. Le tako so lahko ponudili dodatne termine in popoldne brise jemljejo tudi po pet ur.

Baš, ki starše šolajočih informira o učinkovitosti cepljenja, je povedal, da so maja ponovno uvedli šolsko zdravstveno sistematiko. Od takrat so večinoma nadoknadili vsa zamujena cepljenja. Preliminarni podatki za letošnje leto nakazujejo, da bo precepljenost deklic proti okužbi s HPV za minulo šolsko leto vsaj 60 odstotna, kakršna je bila tudi leto prej.

“V zadnjih letih se je odstotek precepljenosti proti HPV v Sloveniji povišal, a če želimo slediti trendom Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), smo še kar daleč,” je povedal Baš. Po ciljih WHO bi namreč za izkoreninjenje raka materničnega vratu potrebovali 90-odstotno precepljenost deklic, je dodal. Poleg tega bi z visoko precepljenostjo lahko zmanjšali pojave genitalnih bradavic. V Avstraliji so uspeli precepiti 90 odstotkov deklic in s tem za okrog 80 odstotkov zmanjšati število pojavov genitalnih bradavic med deklicami in dečki, je v zvezi s tem povedala Testenova.

Cepljenje proti HPV bi tudi za fante moralo biti brezplačno

Cepljenje je trenutno v Sloveniji priporočeno za oba spola, a je brezplačno samo za deklice. Tudi zaradi tega prihaja do nesorazmerja med precepljenostjo enega in drugega spola. Čeprav virus prenašata oba spola in ima lahko okužba z virusom za oba spola hude posledice. Testenova je povedala, da se zato strokovnjaki že dlje zavzemajo, da bi bilo cepljenje brezplačno tudi za fante.

Po Baševih navedbah je raziskav o posledicah okužbe s HPV pri moških sicer manj. Tudi pri njih lahko na stara leta povzroča raka, denimo na penisu, vratu in glavi. “Če je moški okužen, je večja verjetnost, da bo okužil žensko, kot obratno,” je še dodal Baš pri razlagi, zakaj je cepljenje za moške enako smiselno kot za ženske.

Poleg cepljenja je za zmanjševanje možnosti okužbe s HPV priporočljivo tudi upoštevanje načel varne spolnosti. A nošnja kondomov ne more stoodstotno preprečiti okužbe. Zanjo je dovolj že tesen stik kože na kožo in stik s sluznico, pri čemer ne gre nujno za spolni odnos s penetracijo, je opozorila Testenova. Baš je dodal, da poleg okužbe tveganje za razvoj nadaljnjih bolezni povečujejo tudi kajenje, nezdrava prehrana in šibek imunski sistem.

Oba sta se strinjala, da je najboljša zaščita pred okužbo cepljenje. K zmanjšanju hudih posledic okužb z virusom pa lahko po njunem mnenju pripomorejo tudi osveščanje o HPV, destigmatizacije okužbe z njim in redni preventivni pregledi.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button