Zdravje

Je lahko nožnica med seksom kdaj dejansko preveč vlažna?

Mokrota nožnice je zelo pomembna za prijeten in neboleč seks. Trenutna mokrota oz. vlažnost pa je odvisna od številnih dejavnikov, na katere morda sploh ne bi pomislili. Pa se lahko zgodi, da bi bila nožnica kdaj dejansko prevlažna?

Vaginalna mokrota je ključna za prijetna spolna srečanja, saj predstavlja naraven lubrikant. Če nožnica ni dovolj vlažna, lahko pride do mikroskopsko majhnih razpok občutljivih vaginalnih tkiv, kar poveča tveganje za okužbe. Da osrednji problem razjasnimo že na začetku: nožnica preprosto ne more biti premokra.

Čeprav vlažnost nožnice običajno spremlja vzburjenje, pa to ne drži vedno. Prav tako ni obratnega pravila – četudi je ženska vzburjena, se lahko zgodi, da se njena nožnica ob teh občutkih ne bo navlažila.

Na vlaženje nožnice med drugim vplivajo raven hidracije, prisotnost alkohola ali drog, raven telesne aktivnosti, uživanje zdravil, čas v menstrualnem ciklu, menopavza in ravni stresa.

Do vlaženja nožnice običajno pride, ko vzburjenje “pošlje” kri proti vagini, ki začne proizvajati svoj lasten lubrikant. Vlažnost nožnice je torej povsem normalen odziv na zunanje dražljaje.

Seks, lubrikant, vlažnost, navlaženost, vagina, vzburjenje, vlažnost nožnice, zdravje, pH vrednost
Četudi ženska nima problemov z vlaženjem nožnice, je lahko to odvisno od časa v dnevu, mesecu in življenju.

Bi se morala zaradi pretirane vlažnosti počutiti negotovo? Nikakor ne

“Pretirana” vlažnost ti tako nikakor ne sme vzbujati neugodnih občutkov. Če se zaradi tega morda počutiš neprijetno pred svojim partnerjem, pa je to popolna možnost za odkrit pogovor o vajinem spolnem življenju. Odkrita komunikacija namreč še vedno ostaja najboljši način, da izboljšata seks.

Na trgu se pojavljajo določeni izdelki, ki obljubljajo izsušitev vaginalne vlage, česar pa strokovnjaki nikakor ne priporočajo. Dodajanje nepotrebnih kemikalij lahko namreč pokvari pH vrednost nožnice in povzroči nadaljnje probleme.

Seks, lubrikant, vlažnost, navlaženost, vagina, vzburjenje, vlažnost nožnice, zdravje, pH vrednost
Izcedek iz nožnice je eden izmed načinov, kako telo nožnico in vulvo ohranja v brezhibnem stanju.

Kdaj pa te mora začeti skrbeti?

Glede izcedka naj te skrbi samo v primerih, če se ta nenadoma spremeni – npr. dobi drugačen vonj, barvo ali pa ga spremljata srbenje in pekoč občutek. V teh primerih poišči zdravniško pomoč, saj si morda staknila kakšno okužbo. Pa tudi v tem primeru seveda brez panike.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button