Tehnologija

Previdnost pri uporabi videokonferenčnih aplikacij ni odveč

Pandemija koronavirusa, ki sicer ustavlja svetovno gospodarstvo, v svet aplikacij za videokonferenčne klice prinaša neverjetno rast, saj vedno več ljudi dela in se tudi druži na daljavo. Aplikacije, kot so Houseparty, Zoom, Hangouts Meet in Microsoft Teams, marca beležile večkratne rasti števila uporabnikov v primerjavi z lanskim letom.

Po podatkih poročila, objavljenega na spletni strani App Annie, je število nalaganj poslovnih aplikacij na Google Play in App Store preseglo število 62 milijonov. To je največ doslej. V primerjavi s tedenskim povprečjem nalaganj v letu 2019 to predstavlja 90-odstotno rast.

K tej rasti so večinoma pripomogle aplikacije za komuniciranje, kot sta Googlova Hangouts Meet in Microsoft Teams. Izpostaviti je treba Zoom, ki je bil tudi vodilna aplikacija po številu nalaganj v februarju in marcu.

Zoom je v lanskem letu imel v povprečju 10 milijonov uporabnikov na dan.

Nad Zoomom, ki ima v marcu 200 milijonov uporabnikov na dan, se sicer zbirajo temni oblaki. V minulem tednu se je izkazalo, da ga pesti kar precej varnostnih težav. Med drugim naj bi bilo možno precej enostavno priti do občutljivih podatkov o posameznih klicih.

Prvi mož Zooma Eric Yuan je po poročanju tujih medijev obljubil, da se bo podjetje povsem posvetilo odpravljanju težav.

Sicert opozarja

Na eno od težav je minuli teden opozoril tudi nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost Sicert, in sicer “na varnostne ranljivosti odjemalcev za operacijska sistema Windows in macOS, ki omogočajo krajo gesel, nepooblaščen dostop do kamere in mikrofona ali pridobitev skrbniških pravic na računalniku”. Napaka je bila glede na obvestilo Sicerta že odpravljena.

Nasploh je nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost že ob začetku epidemije v Sloveniji izdal priporočila za varno delo od doma, ki so dosegljiva na spletni strani Sicert.

 

 STA
 Pexels

Sorodni članki

Back to top button