Novice

Mladi na Žametni večerji med vinogradi postregli 150 gostov

Pod mariborskim gričem Kalvarija se je ob veličastno pogrnjeni dolgi mizi na prostem v četrtek zvečer odvila Žametna večerja med vinogradi. Okoli 80 študentov in dijakov mariborskih šol za gostinstvo in turizem je pod milim nebom kuhalo in streglo 150 gostom, ki niso skoparili s pohvalami.

Gastronomski dogodek Žametna večerja med vinogradi se je odvil že tretje leto. Čeprav so ga morali zaradi slabega vremena prestaviti za dva dni in je tudi v četrtek popoldne še na kratko deževalo, je v četrtek zvečer po ocenah zadovoljnih gostov vse gladko teklo.

Pethodni meni sta sestavila dijak Srednje šole za gostinstvo in turizem (SŠGT) Maribor, Lan Verko in študentka Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem (VSGT) Maribor, Klara Šmigoc v sodelovanju s chefi Jorgom Zupanom, Luko Jezerškom in Sebastjanom Plevčakom. Med drugim so se odločili za zavito lazanjo s potočnimi rakci, moderno izvedbo na Štajerskem zelo priljubljenega ocvrtega piščanca, prilogo iz stročjega fižola z ocvirki in sladoled bučnega olja.

Za dodelavo postrežbe, koktajl presenečenja in vinsko spremljavo sta poskrbela dijak SŠGT Maribor, Antonio Pintarič in študentka VSGT Maribor, Ana Marija Šavli, ki sta se na dogodek pripravljala pod mentorstvom predavatelja Lovra Visočnika, barmana Davida Možiča in sommelierja Jerneja Lubeja.

“Najboljša promocija je zadovoljni študent”

A osrednji namen dogodka ni bilo uživanje 150 gostov, ki so imeli srečo, da so še pravi čas prišli do vstopnice, ampak promocija poklicev v gostinstvu in turizmu, kjer tudi na Štajerskem kronično primanjkuje kadra. “Najboljša promocija je zadovoljni študent. Čeprav so sprva, ko jih povabiš k temu dogodku, še rahlo zadržani, so po izpeljani Žametni večerji vsi evforični in ponosni, da so lahko sodelovali pri tem. In ko potem to navdušenje vidijo drugi, ko ga prenašajo na druge, je naš namen dosežen,” je povedala direktorica VSGT, Tanja Angleitner Sagadin.

Študenti in dijaki imajo z dogodkom priložnost, da pokažejo svojo inovativnost in znanje širši javnosti, da sodelujejo z vrhunskimi strokovnjaki na svojem področju, predvsem pa da dobijo dragocene izkušnje za nadaljnjo delo. “Najbolj si bom zapomnil to, da je treba tudi, če je norišnica, ohraniti mirno kri in organizirati ekipo,” je povedal mladi kuharski up Lan Verko.

Čeprav so bile priprave dolgotrajne in je bilo na dan dogodka tudi nekaj nervoze, so vsi po vrsti zatrjevali, da je to izkušnja, ki je ne bodo pozabili. “Z Žametno večerjo povezujemo mariborske Srednjo šolo za gostinstvo in turizem, Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem ter Biotehniško šolo. Ostali, ki smo tukaj, smo zgolj platforma za te mlade, da se pokažejo,” je za STA povedal direktor mariborskega zavoda za turizem Jure Struc.

Karte za obed so vsako leto hitreje prodane. “Dogodek se je že prvo leto prijel. Takrat smo prodali karte v petih dneh, drugo leto v uri in pol, letos pa v ne več kot 20 minutah,” je pojasnil Struc.

 

Sorodni članki

Back to top button