SpekterTehnologija

Rakotvorno omrežje 5G

Resnična nevarnost ali nova spletna teorija zarote?

Zgledu Južne Koreje, ki je kot prva država množično zgradila mobilno omrežje 5G, začenja slediti tudi Evropa. Večina držav še izvaja testiranja, v prihodnjem letu pa naj bi bila peta generacija mobilne tehnologije že na voljo potrošnikom. Ob tem so vse glasnejši nasprotniki nadgradnje omrežja, ki opozarjajo na zdravstvene posledice novih frekvenc in pozivajo k bojkotu nadgradnje. Na čem temeljijo njihovi očitki?

Pri navedbi, da je zaradi testiranja omrežja 5G na Nizozemskem umrlo 300 ptic, gre za lažno novico.

Da bo peta generacija brezžičnega mobilnega omrežja povečala hitrost z dosedanjih 10 Mbps na 20 Gbps in zmanjšala zakasnitev v omrežju s 30 ms na približno 1 ms, s tem pa olajšala pretakanje videoiger, videoposnetkov in nadzor interneta stvari, beremo že leta. Večina evropskih držav pa je s postavljanjem infrastrukture in testiranji začela šele letos. Vzporedno z novicami o vzpostavitvi omrežja 5G pa so družbena omrežja preplavile tudi trditve, da gre pri novi tehnologiji za nevarno stopnjevanje tradicionalne celične tehnologije, ki naj bi z močnim energijskim sevanjem škodovala človeškemu telesu. V novicah, ki jih širijo predvsem novičarski portali, namenjeni alternativnim zdravstvenim nasvetom, in rumeni tisk, lahko beremo o t. i. elektromagnetni preobčutljivosti, hipotetični bolezni, pri kateri posamezniki navajajo izčrpavajoče simptome ob prisotnosti sevanja denimo mobilnih telefonov ali omrežja WiFi. Sevanje, trdijo novice, lahko poškoduje naš DNK, vodi do razvoja rakavih obolenj, moti celični metabolizem, povzroči oksidativne poškodbe, ki so lahko vzrok prezgodnjega staranja, in potencialno vodi do številnih drugih bolezenskih stanj.

Strahovi pred sevanjem omrežja 5G se niso pojavili v vakuumu – gre le za zadnjo tarčo opozoril o nevarnostih elektromagnetnega sevanja. Pred tem so bili predmet podobne polemike že WiFi in pametni domovi. Čeprav so trditve o elektromagnetni preobčutljivosti prisotne že vsaj tri desetletja, pa so sistematični pregledi navedb ugotovili, da samooklicane žrtve te bolezni sploh ne morejo razločiti, kdaj so izpostavljene elektromagnetnemu polju. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je po številnih raziskavah zaključila, da čeprav so simptomi resnični, ni dokaza, da so sploh povezani s sevanjem. Trenutno za zdravljenje posameznikov, ki navajajo to bolezen, priporoča tudi psihološko oceno.

So nekatere frekvence nevarnejše od drugih?

V središču pomislekov o zdravstveni varnosti mobilnih naprav in omrežij je učinek radiofrekvenčnega sevanja (RFR). Krovni izraz označuje vse, kar se oddaja v elektromagnetnem spektru, od mikrovalov, rentgenskih žarkov in radijskih valov do svetlobe monitorjev ali sonca. Pri vprašanju, kateri deli spektra so človeku nevarni, je najpomembnejše merilo, ali gre za ionizirajoče ali neionizirajoče sevanje. Vsako sevanje, ki ni ionizirajoče, je prešibko, da bi lahko pretrgalo kemične vezi in poškodovalo naše telo. Prešibke so denimo ultravijolična, vidna in infrardeča svetloba ter vsa druga sevanja z nižjo frekvenco, denimo tehnologije daljnovodov, radia FM in Wi-Fi omrežja, s katerimi smo vsakodnevno v stiku.

Svetovna zdravstvena organizacija je RF-sevanje glede na rakotvornost uvrstila v isto skupino kot kofein.

Višje kot so frekvence, bolj so nevarne živim organizmom. Rentgenski in gama žarki so že ionizirajoči in potencialno nevarni za človeka. Čeprav je frekvenca omrežja 5G, ki se bo gibala med 24 in 90 GHz, občutno višja od preteklih generacij 1G, 2G, 3G in 4G, ki so uporabljale širino med 1 in 5 GHz, pa gre pri 5G še vedno za neionizirajoče sevanje. Treba je omeniti, da ameriško obrambno ministrstvo sicer načrtuje uporabo frekvence 95 GHz, le streljaj višje od 5G, kot nesmrtonosnega orožja. Oddajnik ADS (angl. Active Denial System) bo ozek snop valovanja usmeril proti človeški tarči in povzročil občutek, kot da ji gori koža. Oddajnik bo imel seveda neprimerljivo višjo moč od tistih, ki bodo oddajali frekvence 5G.

WHO: Sevanje je tako nevarno kot kofein

Čeprav ni dokaza, da bi neionizirajoče sevanje imelo biološki učinek, to ne pomeni nujno, da učinka res ni ali da je sevanje varno. Nenehno se odpirajo nove raziskave, a je raziskovanje tveganj sevanja dolgotrajno in ne prinaša konkretnih pojasnil. V pogosto citirani raziskavi ameriškega Nacionalnega toksikološkega programa (NTP) so denimo ugotovili, da je visoka izpostavljenost sevanju 3G pri samcih podgan privedla do rakavih tumorjev srca, možganov in nadledvičnih žlez. A kot je izpostavil portal RealClearScience, je bilo število odkritih tumorjev premajhno, da ga ne bi pripisali statističnemu naključju, obsevane podgane pa so celo živele dlje od tistih, ki sevanju sploh niso bile izpostavljene. Poleg tega sta raven in trajanje izpostavljenosti podgan sevanju precej presegali količino sevanja, ki mu je lahko izpostavljen človek. Avtorji opozoril se sklicujejo tudi na dejstvo, da je WHO leta 2011 sevanje RFR uvrstila med rakave povzročitelje skupine 2B – “morebiti rakotvorne” snovi. V resnici gre za šibko oznako, saj se nanaša na potencialno nevarnost, ne dejansko tveganje (nabita pištola je vedno nevarnost, ker teoretično lahko povzroči škodo, če pa je v zaklenjenem sefu, je tveganje lahko popolnoma zanemarljivo). Sprehod med drugimi člani skupine razkrije, da sevanju družbo delata še kofein in ekstrakt aloje vere.

Lažne novice iz Indije in Rusije

Skeptiki podlage za svoja opozorila niso iskali le v napačno interpretiranih znanstvenih raziskavah. Nekatere “dokaze” so si preprosto izmislili. Množičen pogin jate približno 300 ptic blizu nizozemskega Haaga je indijski spletni medij pripisal testiranju omrežja 5G. Nizozemski novinarji so kmalu ugotovili, da v tem času v Haagu sploh ni potekalo testiranje omrežja in da je pogin verjetneje posledica zastrupitve ali virusa. Razširjena lažna novica naj bi bila osnovana na zapisu, ki ga je John Khules, zagrizeni nasprotnik omrežja 5G, delil na svojem profilu na Facebooku, je kasneje ugotovil Snopes, portal za preverjanje lažnih novic. K medijski histeriji o nevarnosti novega omrežja je prispevala še ruska televizijska hiša RT America, znana po širjenju dezinformacij, da je 5G vzrok raka, neplodnosti, avtizma, celo Alzheimerjeve bolezni. Ironično pa se prav v Rusiji 5G uporablja tudi za celjenje ran, obnovo kože, odstranjevanje gub in celo – zdravljenje raka.

 

 Klara AVSEC
 Unsplash

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button