Tehnologija

Google bo oblastem delil lokacije uporabnikov

Ameriški spletni velikan Google bo z oblastmi po vsem svetu delil podatke o lokacijah uporabnikov, s čimer bo vladam omogočil oceno učinkovitosti ukrepov za socialno distanciranje.

Po pojasnilih vodje Googlovega zdravstvenega oddelka Karen DeSalvo bodo podatki o obremenjenosti lokacij izraženi v odstotnih točkah, ne v absolutnih številkah. “Upamo, da bodo ta poročila pomagala pri odločitvah o upravljanju s pandemijo covida-19,” je dejala.

Kot sporočilo Googla povzema francoska tiskovna agencija AFP, bodo podatki, podobno kot spremljanje prometnih zamaškov in merjenje prometa s pomočjo Google zemljevidov, anonimni. “V objavi ne bodo na voljo nobeni osebni podatki uporabnikov,” so zagotovili.

Poročila o gibanju uporabnikov bodo na voljo v 131 državah, razvidni pa bodo trendi “povečanega ali zmanjšanega” obiska na lokacijah, kot so parki in trgovine.

Google je ob tem v četrtek napovedal, da bo 20 organizacijam, ki se ukvarjajo s preverjanjem resničnosti objavljenih informacij, trenutno predvsem o novem koronavirusu, namenil 6,5 milijarde dolarjev. Cilj tega posebnega programa je širša uporaba obstoječih znanstvenih dognanj in omejitev širjenja napačnih informacij, je objavila družba.

Da bi omejili širjenje novega koronavirusa, je podatke o gibanju državljanov naročilo že več držav, od Kitajske, Singapurja do Izraela. Novi koronavirus je po svetu zahteval že več kot 50.000 smrtnih žrtev, okuženih pa je več kot milijon ljudi.

Potezam spletnih velikanov, ki so pripravljeni deliti lokacije svojih uporabnikov, sicer ostro nasprotujejo aktivisti, ki menijo, da avtoritarni režimi koronavirus uporabljajo kot izgovor za povečanje nadzora nad državljani.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button