TehnologijaŽivljenjski slog

Notifikejšni ti uničujejo življenje

Izklopi obvestila na mobilniku in zadihaj življenje

Kolikokrat na dan ti zazvoni telefon, ti pa občutiš potrebo, da obvestilo takoj odpreš? Socialna omrežja, mail, igre, sporočila in druge aplikacije uporabljajo obvestila zato, da koristijo svojim potrebam in ne tvojim.

Poleg tega, da konstantni piski, zvonenja in brnenja mobilnika zmotijo tvoje delo, se ob zvoku obvestila v tvojem telesu sprostijo sunki dopamina, zaradi katerih se počutiš, kot da si zadel na loteriji. V resnici pa obvestila nikoli ne delujejo v dobro uporabnika, ampak so tu zato, da koristijo aplikaciji ali mobilniku.

 

Cilj obvestila je, da telefon vzameš v roke

Preverjanje obvestil
Aplikacije te želijo z obvestili le prepričati, da v roke vzameš telefon in začneš scrollati.

In ko notifikejšn odpreš, te aplikacija takoj potegne vase. Ponovi se brezčasno scrollanje po zidu, gledanje nepomebnih videev, ki se avtomatsko predvajajo, fotografij, ki ne prikazujejo resničnega življenja in s tem zapravljanje časa z mobilnikom. To pa koristi Googlu, Applu, Samsungu, Facebooku in podobnim gigantom.

 

Obvestilo ni prijatelj, ki komunicira s teboj

Instagram všečkanje
Morda se zdi, da ti nekdo sledi ali všečka tvoje objave, ker je sam poiskal tvoj profil, v resnici pa se je tvoja objava pojavila na tvojem zidu, on pa je le naključno stisnil gumb »Všeč mi je«.

Obvestila izkoriščajo našo potrebo po družbeni potrditvi, ki jo občutimo z lajki in srčki. Ko dobiš notifikejšn o novem všečku, komentarju ali delitvi, to še ne pomeni, da nek prijatelj prostovoljno komunicira s teboj. Najverjetneje je na tvojo objavo naletel med scrollanjem po zidu in jo pač všečkal, ker ga je aplikacija opomnila, da obstajaš. Ni te namerno poiskal in želel komunicirati s teboj kot osebo, ampak so mu tvojo objavo predlagali neki algoritmi.

 

Aplikacije pomembne stvari povežejo z nepomembnimi

Nekatera obvestila so pomembna, npr. mail profesorja ali pa obvestilo o novi objavi v Facebooku skupini tvojega letnika. A ko v aplikaciji odpreš pomembno obvestilo, te v kotu čaka rdeča številka in te opozarja, da moraš pregledati še vsa ostala obvestila. In seveda te premami, odpreš jih, pregledaš zid in puf, 10 minut je mimo, aplikacija pa ti je spet prikazala nešteto oglasov, ki jim prinašajo dobiček.

 

Kako se rešiti začaranega kroga obvestil?

Obvestila na GSM aparatu
Izklopi majhne rdeče oblačke s številkami, ki te prepričujejo, da odpreš aplikacijo.

Najprej ugotovi, katera obvestila so nujna za tvoje življenje. Ne, obvestilo, da je Kylie Jenner objavila nov story, ni življenjskega pomena. Bodi strog in naredi čistko, a vseeno predlagamo, da se držiš spodnjih nasvetov.

  • Pusti obvestila o sporočilih (sms-i, Facebook Messenger ipd.).
  • Če aplikacijo redno pregleduješ, ne potrebuješ dodatnih obvestil, saj boš vse opazil takoj, ko jo naslednjič odpreš.
  • Odstrani oznake oz. majhne rdeče značke v obliki številk, ki te opozarjajo koliko neprebranih obvestil te čaka.
  • Nauči se reči ne. Ob namestitvi nove aplikacije pogumno klikni ne in ne dovoli novih obvestil.
  • Načrtuj čas brez vseh obvestil, tudi tistih, ki se tičejo službe ali študija. Na mobilniku lahko nastaviš čas, ko ti aplikacija ne bo pošiljala novih obvestil.

Okej, izklopil si obvestila, a se že po dveh tednih počutiš osamljenega, saj vedno znova preverjaš aplikacije in iščeš nova obvestila. Prenehaj! Ugotovi, zakaj to počneš in namesto telefona preberi kako novo knjigo, poglej film ali pa pojdi na pijačo s prijatelji. Na začetku bo težko, ampak sčasoma se boš naučil živeti brez mobilnika, obvestil in nenehnega iskanja potrditve na socialnih omrežjih.

 

DOSTOP.si / UK
splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button