PrehranaVideo

Študenti so se ponovno učili enostavnega in ugodnega kuhanja

Študentski svet stanovalcev Študentskih domov UM (ŠSSŠD UM) je ponovno organiziral kuharsko delavnico, na kateri so se študenti učili kuhanja iz preprostih in poceni sestavin. Delavnica Trajnostna kulinarika za vsak študentski žep je potekala v prostorih Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem (VSGT) Maribor.

Študenti imamo velikokrat probleme s tem, kaj jesti. S tem, ko smo omejeni na študentske kuhinje in hladilnike, postane izbor jedi, ki bi jih lahko pripravili, običajno precej skromen. Poleg tega talenta za kuhanje nimamo vsi. Vseeno pa obstajajo poti, kako si kuhanje olajšati in prilagoditi študentskim okoliščinam. To so običajno količina prostega časa, kuhinja, ki je na voljo, in sestavine, ki jih imamo.

Skupinsko kuhanje na VSGT Maribor

Ker se je projekt v preteklih letih izkazal za uspešnega, je ŠSSŠD UM ponovno organiziral delavnico Trajnostna kulinarika za vsak študentski žep. Delavnica, ki je potekala v prostorih VSGT Maribor, je zajemala kuhanje in poskušanje jedi. Jedi so bile ustvarjene po načelu enostavnosti in nižjih stroškov – prilagojene študentom, katerim je bila delavnica tudi namenjena.

Tudi sicer ŠSSŠD UM stremi k promociji zdravega življenjskega sloga med mladimi. Kuharske delavnice so le ene izmed dogodkov, s katerimi študente spodbujajo, da ne pozabijo na svoje zdravje in dobro počutje. Sicer organizirajo tudi športne aktivnosti, tradicionalni slovenski zajtrk…

Kuharska delavnica se je pričela s pozdravom in nagovorom profesorice Mojce Polak, ki je oblikovala jedilnik in delavnico s pomočjo študentov tudi izpeljala. V uvodnem delu je predstavila jedi, ki so se pripravljale, in na kratko pojasnila zakaj je izbrala prav te. Namen delavnice je bil študentom predstaviti pripravo enostavnih in hitro pripravljenih jedi, ki so po okusu in izvirnosti vseeno na višjem nivoju.

ŠSSŠD UM, VŠGT Maribor, Študentski svet stanovalcev Študentskih domov UM, kuharska delavnica, kuhanje, | Pripravo so budno spremljali in usmerjali študenti …
ŠSSŠD UM, VŠGT Maribor, Študentski svet stanovalcev Študentskih domov UM, kuharska delavnica, kuhanje, | …in mentorica Mojca Polak …
ŠSSŠD UM, VŠGT Maribor, Študentski svet stanovalcev Študentskih domov UM, kuharska delavnica, kuhanje, | … ki je med drugim pokazala tudi, kako flambirati.

  Pripravljali so ohrovtove sarmice s paradižnikovo in sirovo omako, bučno juho z jabolki in parmezanovimi krutoni ter piščančjo jetrno pašteto na svežih pogačicah. Za azijski pridih so poskrbeli suši, maki suši, tajski poletni zvitki in tajski curry s kokosovim mlekom. Za sladek zaključek pa so udeleženci pripravili tudi tapijokin puding s kakijem.

  Kuhalnice v roke in akcija!

  Po razdelitvi dela se je kuhanje pričelo. Na pomoč so študentom priskočili študenti VSGT Maribor. Ves proces priprave jedi pa je seveda potekal pod budnim očesom mentorice. Polakova je poskrbela, da je priprava vseh jedi potekala po načrtih, iz lastnih izkušenj pa je znala tudi najboljše svetovati, kako se lotiti katerega postopka.

  Jedi so vsebovale sestavine, ki so sezonsko dobavljive, hkrati pa so že nekoliko dišale po bližajočem se prazničnem času. Tako je bila jetrna pašteta predlagana kot dober spremljevalec tatarskega bifteka, suši pa kot primeren prigrizek za dolgo Silvestrsko noč.

  ŠSSŠD UM, VŠGT Maribor, Študentski svet stanovalcev Študentskih domov UM, kuharska delavnica, kuhanje,
  Del dobrot, ki je nastal med delavnico.

  Po manj kot dveh urah so bile vse jedi že končane in lično postrežene na omizje v kuhinji. Tako so študenti lahko poskusili sadove svojega dela. Zagotovo jih je okus dobrot prepričal v to, da kaj podobnega kmalu pripravijo tudi doma.

   

  Sara VOCOVNIK
  Sara VOCOVNIK
  ikona snemalec Nejc VEHOVEC

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button