KulskoŽivljenjski slog

Zabave: zlata pravila spoznavanja neznancev

Kdaj prispeti, kako ogovoriti neznance in kako se posloviti?

Nekateri umetnost kramljanja skrivajo v malem prstu – ta članek je namenjen vsem ostalim.

Ni težko spoznati novih ljudi. »Zdravo«, »živjo« ali »hej« učinkovito opravijo svojo nalogo. Težje je pogovor nadaljevati. Če ti družabnost in komunikativnost nista prirojeni, se lahko nevede znajdeš v neprijetni tišini.

Čeprav so medosebni odnosi mnogo več kot le zreducirana matematična formula, pa ti lahko upoštevanje nekaterih zlatih pravil močno olajša neprijetne družbene situacije.

 

1. Kdaj prispeti?

Na dogodku bodi med prvimi! Zgodnji prihod na mesto srečanja ti bo zagotovil, da bo zbrana družba majhna in pregledna. Ljudje te bodo hitreje opazili in povabili medse.

 

2. Kako privabiti ljudi, da se ti približajo?

Če želiš, da te ljudje ogovorijo, se postavi približno 3 metre od posameznika ali skupine, s katero se želiš spoznati. Glej naokoli (ne v telefon, ne glede na to, kako mikavno se je skriti za ekranom) in poskušaj vzpostaviti očesni stik. Če ti uspe, pomigni z glavo v pozdrav in v najboljšem primeru ti bo družba pomahala v vabilo, da se jim pridružiš.

 

3. Kako začeti pogovor z neznanci?

Kako na zabavo, da bo ta res to, in ne stresna izkušnja, iz katere želiš čim prej pobegniti?

Prve besede. Globoko vdihni, nadeni si rahel nasmešek (ne enega tistih, po katerih slovijo trgovski potniki) in preprosto pozdravi osebo – če jo poznaš uporabi tudi njeno ime. Po nekaj sekundah, v kolikor oseba še ni odzdravila, je čas za opazko o dogodku. Na zabavi lahko deluje »Kako poznaš gostitelja?« ali če meniš, da vaju bo z novim prijateljem bolj povezala negativnost – «Kaj je narobe z glasbo?«.

 

4. Kako ohraniti začet pogovor?

Nič ni hujšega od odličnega začetka pogovora, ki se po prvih izmenjanih stavkih prelevi v mučno tišino. Zato ne pozabi pozorno poslušati novega znanca in mu na podlagi povedanega zastaviti še kakšnega vprašanja. Tako ne boš pod nenehnim pritiskom, kaj reči, ko sogovornik utihne.

Glede na njegov odgovor lahko začneš pripovedovati tudi o lastni izkušnji, če je podobna njegovi. Če ga vprašaš, ali se kam odpravlja za prihajajoče praznike, in odgovori z «Na smučanje,« imaš več možnosti za nadaljevanje. Lahko ga vprašaš kam, ga na splošno povprašaš o predlogih za smučišča ali pa poveš, kaj boš med počitnicami počel sam. Vedno imej v mislih, da naj bodo vprašanja in tvoje pripovedovanje uravnoteženi. Tako sogovornik ne bo imel občutka, da ga zaslišuješ ali da govoriš le o sebi. Če pogovor steče, poskusi začeti z bolj osebnimi vprašanji.

 

5. Kako se posloviti?

Čeprav je težko ogovoriti neznance, je vredno, saj se lahko pogovor konča v novem prijateljstvu.

Pozorno spremljaj dinamiko pogovora – ko postajajo sogovornikovi odgovori vse bolj suhoparni in neha kazati zanimanje zate, mu sezi v roko (ali pa le pomahaj) in se vljudno poslovi z izgovorom. »Grem po pijačo« deluje tako v zasebnem, kot v poslovnem okolju.

Če pa je bil pogovor tako dober, da bi ga z veseljem nadaljeval še naprej, pa se moraš kljub temu posloviti, vprašaj novega znanca za kontakt. »Bi pogovor nadaljevala še kdaj drugič?« je dober uvod v vprašanje o njegovi številki ali e-naslovu. Lahko tudi prevzameš pobudo in se posloviš s preprostim »Zelo me je veselilo, užival sem v pogovoru, tu pa je moja številka, če ga želiš še kdaj nadaljevati.«

 

Medtem ko zgornji nasveti nikakor niso edini pravi pristop h druženju, jih lahko uporabiš kot izhod v sili, ko ti na misel ne pade nič izvirnejšega. Sezona božičnih in (pred)novoletnih zabav pa je lahko odličen poligon za preizkus tvojih pogovornih sposobnosti.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button