Življenjski slog

Kako si lažje zapomniti imena?

Si težko zapomniš imena?

Do kakšne neprijetne situacije te lahko pripelje pozabljanje imen! Vsak dan, ko se spoznavaš z ljudmi, je na preizkušnji tudi tvoj spomin. Če si težko zapomniš imena, potem so spodnje metode za treniranje prav nalašč zate.

Predstavljaj si, da si na dogodku, kjer spoznaš osebo, ki ti je všeč. Ona se ti predstavi, ti pa že čez 5 minut nisi več siguren, kako ji je ime. Neprijetno!

Kako to preprečiti? Za to bo potrebno nekaj treninga, predvsem pa koncentracije. Svojemu sogovorniku ne pomulji le roke in zrecitiraj svojega imena, prisluhni mu od njegove prve izrečene besede. Torej, od imena.

 

Ponavljaj, ponavljaj, ponavljaj

Takoj, ko ti sogovornik izda svoje ime, si ga ponovi v mislih. Večkrat, kot si ga boš ponovil v mislih, večja je verjetnost, da si ga boš zapomnil.

 

Me veseli, …

Ko se ti oseba predstavi, ponovi njeno ime.

 

Sprašuj!

Če boš svojemu sogovorniku zastavljal vprašanja z njegovim imenom, si boš njegovo ime zagotovo zapomnil. Na primer, Ana, kaj rada počneš v prostem času?

 

Poveži ime z nekom od znanih

Gre za podobno metodo kot takrat, ko smo še sedeli za šolskimi klopmi. S povezavami, ki se jih spomnimo, si utrjujemo pot, da si bomo ime za vedno zapomnili. Petra? Kot Petra Majdič! Morda boš s temi povezavami požel tudi nekaj smeha in prebil začetno tremo.

 

Ime poveži s sliko

Če si spoznal nekoga z imenom Filip, njegovo ime poveži s kom znanim. Na primer s Filipom Flisarjem.

 

Ime osebe poveži z nečim, kar jo definira

Katja dela v prodaji, zatorej: Katja, prodaja. Marko se rad šali, zatorej: Marko, humorist.

 

Ime uporabljaj v stavkih

Če boš uporabljal ime sogovornika v stavkih, ne le, da si boš ime sogovornika zapomnil, temveč boš pri sogovorniku vzbudil občutek pomembnosti. Najlepše je, ko si sogovornik zapomni naše ime in ga samozavestno uporablja.

 

Uporabi prijatelja

Svojemu sogovorniku predstavi svojega prijatelja. S tem boš sogovornika »prisilil«, da se predstavi še enkrat. To je precej uporabna metoda zlasti takrat, ko si imena nisi zapomnil.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMladi podjetnik (vir)
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

 

 

Sorodni članki

Back to top button