PrehranaŽivljenjski slogZnanost

Nekateri imajo radi vroče, nekateri pekoče! Zakaj je temu tako?

Pekoča hrana je ljubljena in priljubljena po vsem svetu. Znanstveniki pa se še zmeraj sprašujejo zakaj ljudje tako uživajo v tem "kulinaričnem mazohizmu". Ljudje smo namreč edina bitja, ki zavestno jemo živila, ki sprožajo draženje, neprijeten občutek in celo bolečino. Zakaj je temu tako?

Ljudje smo torej edine “živali”, ki zavestno jedo hrano, ki nam povzroča bolečino ali pekoč občutek. Teorije, zakaj vznemirjenje iščemo skozi pekočo hrano, pa so stare več tisočletij človeške zgodovine. Šlo naj bi za faktorje evolucijske prilagoditve in odkrivanja podatkov o okusu, ki je sam po sebi zelo kompleksen pojem. Izvira namreč iz kombinacije genov, kulture, spominov in naših osebnosti.

Zakaj obožujemo pekoče?

Povprečnemu človeku je pekoča že jalapeño paprika, nekateri pa z velikim veseljem poskušajo tudi mnogo bolj pekoče čilije oz. feferone. Najbolj pekoča čili paprika je od jalapeña močnejša za kar 250-krat. Za trenutek pa pozabimo na ekstremne situacije, kot so tekmovanja kdo poje več pekočega, in pomislimo na vsakdanje življenje. Zakaj uživamo živila, ki nam dajejo občutek, da bodo naša usta kar zagorela?

Pekoča hrana, hrana, okus, jalapeno, kapsaicin, feferoni, začimbe, živali
Ljubezen do pekočega podpira mnogo različnih teorij.

Ali v resnici sploh vemo za kaj se gre?

V resnici znanstveniki ne vedo, kako smo ljudje te pekoče delikatese sploh vzljubili. Povsem dobro ne poznajo niti razloga, zakaj so feferoni začeli tvoriti kapsaicin, molekularno spojino, ki ob stiku z jezikom prebudi naše senzorje za bolečino. Po eni teoriji naj bi kapsaicin deloval kot odganjalec za sesalce – da ti plodov feferona ne bi pojedli. To pa je nekoliko nenavadno, saj rastline sesalce običajno privabljajo s sladkim okusom in privlačnimi barvami. Vse to z namenom, da bi sesalci semena rastlin nato čim temeljiteje raznosili naokoli.

To nam v bistvu ne daje odgovora na naše vprašanje. Kot zanimivost pa lahko izpostavimo, da so glavni “krivci” za raznašanje semen pekočih rastlin ptice, ki pekočega okusa sploh ne okušajo. Prav tako pa so za to delo primerni, ker njihov prebavni trakt semena pusti nedotaknjena in popolna za nadaljnje razmnoževanje.

Kaj pa človeški vidik oboževanja pekočega?

Eden izmed osrednjih razlogov, da imamo radi pekoče, je to, da uživamo v majhnih nevarnostih. Tako nam odziv na pekoče (povišan srčni utrip, hitrejše dihanje, adrenalin) daje občutek vznemirjenja. Občutek nevarnosti nas vznemirja, saj nam požene kri po žilah, hkrati pa se zavedamo, da se nam v resnici ne bo zgodilo nič zares slabega.

Pekoča hrana, hrana, okus, jalapeno, kapsaicin, feferoni, začimbe, živali
Pri uživanju pekočega gre za podoben užitek kot pri adrenalinskih športih.

Drug razlog pa sega v zgodovino. Ljubezen do pekočega naj bi razvili, ker ima pekoča hrana protiglivično in protibakterijsko delovanje. Tako je pekoče začimbe smiselno uporabljati tudi za konzerviranje hrane – to je posebej pomembno v državah s toplejšim podnebjem, kjer se hrana sicer hitreje pokvari. Tako je uživanje pekoče hrane v končni fazi kombinacija naše želje po nevarnosti in praktičnosti oz. celo načina preživetja.

DOSTOP.si / SV
Pexels

Sorodni članki

Back to top button