Znanost

Astronavti bodo na Luno poleteli v oblekah italijanske modne hiše Prada

Astronavti ameriške vesoljske agencije Nasa se bodo na Luno po več kot pol stoletja vrnili v slogu. Kot so danes sporočili iz zasebnega podjetja Axiom, ki skrbi za razvoj oblek za astronavte, bo za oblikovanje oblek ameriških astronavtov v okviru misije Artemis III skrbela znamenita italijanska modna hiša Prada.

“Pradino znanje in izkušnje na področju surovin, proizvodnje in oblikovanja nam bodo omogočili uporabo naprednih tehnologij za zagotavljanje udobja astronavtov na luninem površju, pri čemer bomo upoštevali tudi tiste človeške dejavnike, ki so pri tradicionalnih vesoljskih oblekah tako potrebni in jih doslej ni bilo,” je za spletno stran družbe Axiom Space dejal njen izvršni direktor Michael Suffredini.

Inženirji podjetja Prada bodo sodelovali z ekipo podjetja Axiom Space skozi celoten proces oblikovanja, razvijali bodo materiale in dizajn, da bodo astronavti zaščiteni pred izzivi luninega okolja.

Lorenzo Bertelli, direktor za trženje skupine Prada pravi: “Počaščeni smo, da smo del te zgodovinske misije s podjetjem Axiom Space. Desetletja naših eksperimentov, napredne tehnologije in oblikovalskega znanja se bodo zdaj uporabili za oblikovanje vesoljske obleke za obdobje Artemis. To je resničen poklon moči človeške ustvarjalnosti in inovacij za napredek civilizacije.”

Nov dizajn rokavic AxEMU bo astronavtom omogočil delo s specializiranimi orodji za znanstveno raziskovanje, vesoljska obleka pa bo omogočala napredne zmogljivosti za vesoljsko raziskovanje. Nova generacija oblek Axiom Space bo nadgradila Nasino vesoljsko obleko za zunajvesoljske sprehode (xEMU).

Nasina misija Artemis III, ki je načrtovana za leto 2025, bo prva misija s pristankom na Luni po decembru 1972, ko so površje Zemljinega edinega naravnega satelita dosegli astronavti v sklopu misije Apollo 17.

STA, Axiom Space
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button