Znanost

Nasa je zaradi prahu na vozilu zaključila misijo InSight na Marsu

Po več kot štirih letih se je zaključila misija InSight, v sklopu katere je ameriška vesoljska agencija Nasa na površje Marsa poslala vesoljsko plovilo, da bi preučevali seizmično valovanje. Plovilo je namreč prenehalo delovati, potem ko so odpovedale baterije na sončno energijo.

Nasa je sporočila, da kontrolorji misije niso mogli vzpostaviti stika z modulom InSight, “zaradi česar so sklepali, da je sončnim baterijam vesoljskega plovila zmanjkalo energije”. Dodali so, da bodo še naprej poskušali ujeti signal, čeprav je nadaljnja komunikacija malo verjetna.

Modul je z Zemljo nazadnje komuniciral 15. decembra. Pri agenciji so po že pred tem povedali, da je ekipa misije InSight pričakovala, da bo do decembra modul “postal nefunkcionalen”, saj so njegove sončne celice proizvajale vedno manj energije, ker se je na njih nabiral prah.

Stacionarni modul je v štirih letih na Marsu zaznal več kot 1.300 potresov in določil potresno ogrožena območja rdečega planeta. InSight je na Mars prispel novembra 2018, da bi z njegovo pomočjo preučevali seizmično valovanje, kar naj bi znanstvenikom pomagalo bolje razumeti proces nastajanja planetov.

“To misijo sem spremljal od samega začetka in čeprav je slovo od vesoljskega plovila vedno žalostno, so fascinantna odkritja, ki jih je opravil InSight, razlog za praznovanje. Samo seizmični podatki te misije ponujajo izjemna spoznanja – ne le o Marsu, temveč tudi o drugih telesih, vključno z Zemljo,” je dejal Thomas Zurbuchen iz agencije Nasa.

STA
NASA

Sorodni članki

Back to top button