Novice

Šolam v Črni gori je grožnje z bombo pošiljal mladoletnik iz Češke

Več osnovnim in srednjim šolam v Črni gori je minule dni lažne grožnje o podtaknjenih bombah poslal mladoletnik iz Češke, ki nima povezav s Črno goro, je v sredo sporočila črnogorska policija. Zaradi lažnih groženj so v torek drugi dan zapored evakuirali šole v državi, zato je ministrstvo za šolstvo do konca tedna odredilo pouk na daljavo.

Iz črnogorske policije so sporočili, da je lažne grožnje s Češke pošiljal “mladoletnik in tuj državljan na Češkem”, ki nima povezav s Črno goro. Zahvalili so se za sodelovanje Češki in drugim mednarodnim partnerjem, da so storilca tako hitro odkrili, poroča črnogorska tiskovna agencija Mina.

Grožnje so bile poslane z naslova pod lažnim imenom Richard Ramirez, avtor pa se je nato predstavil kot Vladislav Pozdnjakov iz ruske ekstremistične skupine Moška država.

Kibernetskega kriminala je vedno več, velikokrat so storilci mladoletni

Spomnili so še, da je bilo v zadnjih pol leta v državi deset lažnih sporočil o podtaknjenih bombah v šolah in drugih institucijah ter da so v večini primerov ugotovili storilce. Z zaskrbljenostjo pa ugotavljajo, da so bili storilci predvsem mladoletniki, med katerimi so bili nekateri celo mlajši od 14 let.

Opozorili so še, da je kibernetski kriminal vse bolj prisoten tako v državah regije, kot tudi članicah EU.

Lažna sporočila o podtaknjenih bombah v treh srednjih šolah so medtem danes prejeli v srbskem mestu Kragujevac, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

O grožnjah z bombami pa so v sredo poročali iz Severne Makedonije, natančneje iz prestolnice Skopje, kjer je petnajst šol prejelo elektronska sporočila z grožnjami o podtaknjenih bombah. Poleg osnovnih in srednjih šol so bile v Severni Makedoniji v začetku tedna tarča anonimnih groženj različne javne ustanove in nakupovalni centri, v začetku minulega tedna pa so lažne grožnje z bombami prejele tudi vladne ustanove in sodišča na Hrvaškem.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button