Tehnologija

Kako preveriš fotografijo in razkrinkaš prevaro?

V spletnih goljufijah so pogosto uporabljene ukradene/skopirane fotografije s spleta. K sreči obstaja preprost način, kako hitro preverite njihovo resničnost!

Po večmesečnem lovu za ugodnim najemniškim stanovanjem v Ljubljani vam je končno padla sekira v med – našli ste prekrasno stanovanje na izvrstni lokaciji po noro ugodni ceni! Ker vam je ostalo nekaj denarja, razmišljate še o nakupu jeklenega konjička ali štirinožnega prijatelja, saj ste na spletu zasledili oglas s super ponudbo. Za piko na i pa vas je na Facebooku pričakalo sporočilo postavnega zdravnika na misiji, ki vam je zašibil kolena …

V spletnih goljufijah so pogosto uporabljene ukradene/skopirane fotografije s spleta. K sreči obstaja preprost način, kako hitro preverite njihovo resničnost!

Preverite fotografijo v 3 korakih

S pomočjo funkcije »reverse image search« (vzvratno iskanje fotografij) lahko hitro preverite, ali se fotografija, ki vas zanima, nahaja še na kakšni drugi spletni strani in tako ugotovite, ali gre za spletno prevaro.

1. V iskalnik Google vpišete »google iskanje slik

2. Kliknete na ikonico fotoaparata

3. Z miško prenesete želeno fotografijo v polje

Če se vaše sanjsko ljubljansko stanovanje nahaja v oglasu za stanovanje sredi Talina ali pa vašega šarmantnega zdravnika povezujejo s prevarami, ste lahko prepričani, da na delu ni sreča, temveč goljuf!

Kje vse lahko uporabim ta trik?

Lažne fotografije se pojavljajo pri raznoraznih tipih spletnih prevar, zato se lahko s preverjanjem fotografij  v več primerih izognete finančnemu oškodovanju. Kaj in koga vse lahko preverite s tem trikom?

  • Najemniško stanovanje, ki ste ga našli na spletnem oglasniku.
  • Hišne ljubljenčke, pohištvo, tehnične pripomočke in ostale izdelke s spletnih oglasnikov.
  • Počitniško nastanitev na spletni platformi Airbnb.
  • Postavnega zdravnika, vojaka na misiji ali mično mladenko, ki vas je kontaktirala na družabnem omrežju (npr. Facebook, Instagram itd.).

Vendar pozor! Samo zato, ker izbrane fotografije na ta način ne najdete, še ne pomeni, da je previdnost odveč.

Spletni goljufi postajajo vse bolj pretkani in uporabljajo tudi fotografije, ki jih na spletu ne boste našli! Pri sklepanju internetnih poslov in poznanstev zato bodite pozorni še na ostale znake, ki razkrivajo, da gre za spletno prevaro.

Znaki za alarm

  1. Neverjetno ugodna ponudba, ki znatno odstopa od ostalih.
  2. Nenavadne okoliščine ali dramatična zgodba, polna zapletov, ki so pogosto tudi razlog, da sta osebna komunikacija prek videa ali srečanje nemogoča.
  3. Napeljevanje k izvedbi direktnega nakazila na tekoči račun ali preko storitev, ki ne omogočajo sledenja transakcij, npr. Western Union in MoneyGram.
  4. Sporočila v imenu ustanov in podjetij z neuradnih elektronskih naslovov ali naslovov, registriranih pri brezplačnih ponudnikih (npr. safe@airbnbpayments.com, airbnbpayments@gmail.com).

 

 Varni na internetu (vir)
 Unsplash, Varni na internetu
ikona snemalec Varni na internetu

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button