Tehnologija

Na FERI-ju že tretja počitniška šola blockchain aplikacij

Na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru (UM), poteka že tretja počitniška šola na temo Blockchain aplikacij in razvoja decentraliziranih rešitev s pomočjo pametnih pogodb in mobilnih aplikacij Kotlin.

Jesensko šolo organizira skupina Blockchain Lab:UM Inštituta za informatiko FERI UM in sicer v dveh sklopih – uvodnem in tekmovalnem. Trenutno še poteka uvodni del, kjer študenti med drugim spoznavajo osnove. Tehnologije veriženja blokov, pametne pogodbe, platformo Ethereum, ki omogoča razvoj pametnih pogodb in decentraliziranih aplikacij. Razvoj uporabniškega vmesnika s pomočjo ogrodja React in knjižnice Web3 in razvoj mobilnih aplikacij s programskim jezikom Kotlin.

Cilj jesenske šole je približati omenjeno tehnologijo študentom, ki želijo obdobje brez predavanj izkoristiti za širitev svojih znanj. Na FERI-ju želijo z jesensko šolo tudi okrepiti sodelovanje visošolskih institucij z gospodarstvom in v takšno sodelovanje vključiti tudi študente.

blockchain, Teconomy Maribor 2019 - avla FERI | Zmagovalna ekipa tekmovalnega dela bo prejela nagrado v vrednosti 1000 €.
| Udeleženci so se spoznali s pametnimi pogodbami.
| Ekipa Blockchain Lab:UM je predstavila tudi izdelavo decentraliziranih aplikacij.
| Končni izdelek tekmovalnega dela bo mobilna aplikacija.

  Tako tudi tokrat organizirajo počitniško šole v sodelovanju oziroma pod pokroviteljstvom gospodarstva. Spomnimo se, prvo počitniško šolo blockchain aplikacij so organizirali v sodelovanju z Novo KBM in Pošto Slovenije ter drugo v sodelovanju z iniciativo ECTA. Tokrat so sodelovanje razširili v tujino, saj bosta pokrovitelja počitniške šole “Cluster za eko-društvene inovacije in razvoj CEDRA Split” in “Eupolis grupa d.o.o.”. Hkrati je podpornik letošnje jesenske šole Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT).

  V tekmovalnem delu jesenske šole, ki se je začel v petek, bodo študenti med seboj tekmovali v razvoju celovite mobilne rešitve, ki se bo povezovala na verigo blokov Ethereum in ustrezala poslovnem primeru, ki ga je podal pokrovitelj.

  Rešitve tekmovalnega dela jesenske šole bodo študenti predvidoma predstavili v začetku oktobra, najboljši pa bodo dobili tudi nagrado v višini 1000 evrov v Bitcoin žetonih.

   

   Patrik REK / FERI
   Patrik REK / FERI

  Sorodni članki

  Back to top button