Tehnologija

Googlov Bard je končno na voljo tudi v EU, Elon Musk predstavlja svoj xAI

Program umetne inteligence Bard ameriškega tehnološkega velikana Google je od danes na voljo v 50 dodatnih državah, med njimi vseh članicah EU in Braziliji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Bard je Googlov odgovor na ChatGPT.

Google je program Bard predstavil februarja letos. Pri tem je zamaknil izdajo programa v EU, saj namerava unija vpeljati zakonodajo, s katero želi nasloviti skrbi glede tveganj, povezanih z umetno inteligenco.

Bard je zdaj na voljo v večini sveta in v več kot 40 novih jezikih, vključno z arabščino, poenostavljeno kitajščino, nemščino, hindujščino, španščino in drugimi, so danes sporočili iz Googla. Tudi slovenščino! Pred tem je bil Bard na voljo v angleščini, japonščini in korejščini.

“Kot del našega drznega in odgovornega pristopa k umetni inteligenci smo pri tej širitvi proaktivno sodelovali s strokovnjaki, oblikovalci politik in regulatorji zasebnosti,” so pojasnili.

Med novimi funkcijami programa so med drugim predstavili možnost, da Bard odgovor prebere na glas. Po novem lahko poda odgovor v petih različnih slogih: preprostem, dolgem, kratkem, profesionalnem ali neformalnem.

Ena izmed novih funkcija uporabnikom omogoča nalaganje fotografij, ki jih lahko Bard analizira za informacije.

Bard je Googlov odgovor na ChatGPT, ki ga je ustvarilo podjetje OpenAI, več milijard dolarjev pa je vanj vložil Googlov tekmec Microsoft.

Z OpenAI tekmuje tudi Elon Musk

Ameriški podjetnik in milijarder Elon Musk je v sredo predstavil svoje lastno podjetje za razvoj umetne inteligence z imenom xAI, s katerim želi konkurirati družbi OpenAI, ki je razvila klepetalnega robota ChatGPT in glede katerega sam meni, da je politično pristranski in neodgovoren.

Da Musk ustanavlja podjetje za razvoj umetne inteligence, je znano že več mesecev – iz časov, ko se je zaradi morebitnih neobvladljivih varnostnih tveganjih zavzemal za šestmesečno prekinitev razvoja te tehnologije, je poročala nemška tiskovna agencija dpa. Musk bo xAI vodil sam. Kot še piše na spletni strani podjetja, bo xAI vodil ločeno od svojih drugih podjetij, bo pa razvita tehnologija koristila tem podjetjem, vključno s Twitterjem.

Poleg Muska so kot prve sodelavce xAI predstavili še 11 raziskovalcev, ki so pred tem delali pri družbah OpenAI, Google DeepMind in Tesla ter na Univerzi v Torontu. “Cilj xAI je razumeti pravo naravo vesolja,” je zapisano na spletni strani. Na Twiterju pa je Musk dodal, da je cilj novega podjetja “razumeti realnost” in odgovoriti na največja življenjska vprašanja.

Ekipi bo svetoval Dan Hendrycks, ki trenutno vodi organizacijo Center za varnost umetne inteligence s sedežem v San Franciscu, ki svari pred prehitrim razvojem umetne inteligence.

Podjetni poslovnež je leta 2015 sodeloval pri nastanku zagonskega podjetja OpenAI, ki je med drugim razvilo priljubljenega klepetalnega robota ChatGPT. Kasneje pa se je sprl z drugimi soustanovitelji in ga začel ostro kritizirati.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button