KulskoOkolje

Londonski živalski vrt je v ogrado namesto krokodila postavil torbico

Po spletu se je razširila fotografija iz Londonskega živalskega vrta. V ogradi, kjer bi ponavadi pričakovali krokodila, sedaj stoji torbica.

Viralni tvit, ki je zaokrožil po svetu, je opozoril na nenavadno razstavo siamskega krokodila v Londonskem živalskem vrtu. Na mesto, kjer bi morali biti pravi krokodili, so zaposleni v živalskem vrtu v ogrado postavili kar torbico iz krokodiljega usnja. Torbico so zasegli na britanskem letališču.

S tem so želeli opozoriti na nelegalno trgovino z divjimi živalmi in njenim učinkom na živalske vrste. Ob torbico so postavili napis, na katerem namesto klasičnega opisa vrste piše:

Ta torbica je včasih plavala v počasnih rekah in potokih jugovzhodne Azije in Indonezije.

V zadnjih 75 letih je izginilo več kot 80 odstotkov siamskih korokodilov. Podobno kot tega so tudi mnoge druge polovili zaradi nelegalne trgovine z divjimi živalmi in predvsem njihove kože. 

Siamski krokodili so močno ogroženi in jih v divjini praktično ni več moč najti. Značilni so za dele jugovzhodne Azije, vendar jih je zaradi kombinacije lova in izgube habitata v naravi le še odstotek nekdanjega števila. Eden izmed pomembnih razlogov za zmanjšanje vrste je izraba mokrišč, v katerih živijo, za riževa polja. V 50-letih prejšnjega stoletja pa se je komercializiral in razširil tudi lov na krokodile zaradi njihove kože.

IFLscience
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button