Okolje

Do 2030 bi lahko dosegli več podnebnih prelomnic, ki bodo katastrofalne

Sodeč po sklepih iz novega poročila podnebnih raziskovalcev, ki je bilo objavljeno v reviji Science, bi lahko že leta 2030 dosegli štiri globalne podnebne prelomnice, ki pomenijo taljenje grenlandskega in zahodnoantarktičnega ledenega pokrova, odmiranje koralnih grebenov v tropih in taljenje permafrosta.

Raziskovalci trdijo, da bodo štiri globalne podnebne prelomnice dosežene, ko bo globalno segrevanje doseglo povprečno 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijsko ravnjo.

Znanstveniki že dolgo opozarjajo na posledice dviga temperature na Zemlji za 1,5 stopinje Celzija. Glede na nedavne trende raziskovalci predvidevajo, da bi lahko bila ta meja dosežena že leta 2030.

Poročilo opozarja, da bi doseg prelomnih točk lahko vodil v dinamiko, ki bi povzročila nadaljnje taljenje zemeljskih ledenih plošč, tudi če se temperatura na planetu ne bi več dvigovala.

Če bi izvedli vse ukrepe, ki jih trenutno načrtujejo politiki, bi lahko do leta 2100 omejili dvig globalne temperature na 1,95 stopinje. Vendar bi z doslej sprejetimi ukrepi segrevanje omejili le na 2,6 stopinje.

“Zaradi tega je Zemlja na poti, da preseže več nevarnih podnebnih prelomnic, ki bodo katastrofalne za ljudi po vsem svetu,” je dejal eden od soavtorjev poročila Johan Rockström z Inštituta za raziskave podnebnih vplivov v Potsdamu v Nemčiji.

“Naše novo delo je prepričljiv dokaz, da mora svet korenito pospešiti razogljičenje gospodarstva, da bi omejil nevarnost prekoračitve podnebnih prelomnic,” je dodal soavtor poročila Tim Lenton z Univerze v Exetru.

Za oblikovanje modela podnebnih prelomnic so raziskovalci pregledali več kot 200 študij, ki so bile objavljene od leta 2008.

STAkrog
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button