Okolje

Pravica do čistega, zdravega in trajnostnega okolja je človekova pravica!

Generalna skupščina ZN je včeraj na pobudo več držav, med katerimi je ključno vlogo odigrala tudi Slovenija, s 161 glasovi za, nobenim proti in osmimi vzdržanimi sprejela zgodovinsko resolucijo, s katero je na globalni ravni priznala pravico do čistega, zdravega in trajnostnega okolja.

Potrditev resolucije je nemudoma pozdravil generalni sekretar ZN Antonio Guterres. O tem, da je pravica do čistega, zdravega in trajnostnega okolja postala človekova pravica, je povedal:

“Slovenija je kot so-voditeljica procesa resolucije za priznanje pravice do čistega, zdravega in trajnostnega okolja na globalni ravni odigrala osrednjo vlogo za njen sprejem. Resolucija predstavlja pomemben mejnik za celotno mednarodno skupnost na področju povezovanja okolja in človekovih pravic. S tem krepi upanje za prihodnje generacije,” je po uspehu sporočil veleposlanik Slovenije pri ZN Boštjan Malovrh.

Resolucija ni pravna zaveza, je pa okvir za prihodnje standarde

“Resolucija na globalni ravni razglaša pravico do čistega, zdravega in trajnostnega življenjskega okolja ter širi okvir varovanja človekovih pravic na nekatere najbolj pereče izzive 21. stoletja. Neposredno ne ustvarja pravnih zavez za države, narekuje pa prihodnje globalne standarde in bo služila kot spodbuda za nadaljnje aktivnosti,” so ob tem sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Pobudo za resolucijo, ki je na koncu dobila več kot 100 podpornikov, so poleg Slovenije podale še Švica, Kostarika, Maldivi in Maroko. “Nobenega dvoma ni, da bo imelo uresničevanje resolucije izjemen učinek na dobrobit vseh ljudi po svetu v času, ko se vse bolj zavedamo pomena okolja za življenje vseh ljudi,” je sporočil veleposlanik Kostarike Rodrigo Carazo.

Opozoril je, da letos praznujemo tudi 50. obletnico deklaracije iz Stockholma. Ta je potrdila prepričanje, da ima človeštvo pravico do kakovostnega okolja, ki omogoča dostojanstveno in kvalitetno življenje. Pravica se je potem širila po državah in regijah, zadnjih 20 let pa so se vrstili pozivi, da se pravica do zdravega okolja uradno uveljavi tudi na mednarodni ravni.

Pobudnice resolucije so proces povezave med človekovimi pravicami in okoljem začele leta 2011 v Svetu za človekove pravice. Lani oktobra je bila v Ženevi sprejeta resolucija Sveta, ki priznava pravico do čistega, zdravega in trajnostnega okolja kot človekovo pravico, z le štirimi vzdržanimi glasovi in brez glasov proti. Pobudnice so nato začele proces za sprejetje resolucije Generalne skupščine ZN.

Visoka komisarka ZN za človekove pravice Michelle Bachelet je ob tem dejala, da se svet še nikoli ni soočal z grožnjami človekovim pravicam v tako velikem obsegu. Onesnaževanje zraka po svetu povzroča 13 smrti na minuto, propadanje narave in biotske raznovrstnosti pa ogroža kulturno identiteto družb.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button