Zdravje

Slovenija se pridružuje globalni akciji za odpravo raka materničnega vratu

Slovenija se je pridružila akciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za odpravo raka materničnega vratu. Države bodo zavezanost akciji izrazile z osvetlitvijo vsaj ene svoje kulturne znamenitosti s turkizno barvo, ki simbolizira to bolezen. Pri nas sta tako bila turkizno osvetljena Blejski grad in Mesarski most v Ljubljani.

Da bi dosegli odpravo raka materničnega vratu, je WHO pozvala vse države sveta, naj v naslednjem desetletju dosežejo 90-odstotno precepljenost proti humanim papilomavirusom (HPV) in 70-odstotno pregledanost žensk v presejalnem programu, ki jo je Slovenija s programom Zora že dosegla, so zapisali na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Slovenski strokovnjaki ocenjujejo, da je Slovenija na dobri poti k eliminaciji raka materničnega vratu. “Zaradi izjemnih rezultatov programa Zora in vse večje precepljenosti proti HPV bomo morda med prvimi v Evropi, ki bomo ta cilj uspeli doseči,” je izpostavila vodja programa Zora Urška Ivanuš.

Cilj akcije pod okriljem WHO je tudi, da bi bilo 90 odstotkov žensk s predrakavimi in rakavimi spremembami materničnega vratu deležnih ustreznega zdravljenja. Kar je naša država prav tako že dosegla. Zaradi teh izjemnih rezultatov bi lahko po navedbah NIJZ Slovenija postala ena prvih evropskih držav, ki bi ji uspelo odpraviti rak materničnega vratu.

Okužba s HPV je sicer največkrat prehodna in mine brez večjih posledic. V nekaterih primerih pa je dolgotrajna in lahko povzroči nastanek genitalnih bradavic. Predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu, zunanjega spolovila in zadnjika ter ustno-žrelnega prostora pri obeh spolih.

Na Onkološkem inštitutu Ljubljana danes virtualno poteka tudi tradicionalni, že deseti izobraževalni dan presejalnega programa Zora. Od uvedbe tega programa Slovenija beleži kar 50-odstotni upad števila novih primerov bolnic z rakom materničnega vratu. Tako se uvršča med evropske države z nizko pojavnostjo tega raka.

Minister za zdravje Tomaž Gantar dosežke Zore vidi kot izjemen uspeh. Slovenija je bila v preteklosti ena od evropskih držav z največjim bremenom tega raka, so sporočili z onkološkega inštituta.

 

 STA
 Pexels

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button