Okolje

Mount Everest uradno 86 centimetrov višji, kot je veljalo doslej

Mount Everest je uradno 86 centimetrov višji, kot je veljalo doslej. Kot je danes preko videokonference sporočil kitajski zunanji minister Wang Yi, je najvišja gora na svetu po novem visoka 8848,86 metra, poročajo tuje tiskovne agencije.

Doslej je veljalo, da je Mount Everest visok 8848 metra, kolikor so v 50. letih prejšnjega stoletja izmerili indijski znanstveniki. Odtlej je meritve najvišje gore na svetu opravilo več skupin strokovnjakov, ki so vedno prišli do nekoliko drugačnega rezultata.

Izračun, ki ga je posredoval kitajski minister, je rezultat skupnega dela znanstvenikov iz Nepala in Kitajske, na meji med katerima je najvišja gora na svetu. Državi sta se za sodelovanje pri tem projektu dogovorili lani ob obisku kitajskega predsednika Xi Jinpinga v Nepalu.

Skupine znanstvenikov iz obeh držav so višino Mount Evresta izmerile tako, da so splezale na njegov vrh in od tam merile višino s pomočjo naprav GPS in tudi ob upoštevanju že znane višine določenih nižje ležečih točk. Nepalska ekipa je meritve opravljala lani, kitajska pa letos. Pri izračunu višine so upoštevali tudi silo težnosti in izračune v okviru računalniškega modela.

Christian Gerlach z bavarske akademije za znanost, kjer se ukvarjajo tudi z geodezijo in preučevanjem ledenikov, je za nemško tiskovno agencijo dpa ocenil, da nova višina Mount Evresta ni le posledica novih metod merjenja, temveč se je najverjetneje tudi dejansko spremenila. Med možnimi razlogi je omenil premikanje tektonskih plošč in močan potres iz leta 2015. Zaradi slednjega se je namreč spremenila višina več okoliških gora. Kot možne razlage omenja tudi taljenje snega in ledu na vrhu gore zaradi podnebnih sprememb.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button