Okolje

Zvezni sodnik se je zavzel za živalske vrste in zavira gradnjo naftovoda

Ameriški zvezni sodnik Brian Morris je v sredo v Montani ugotovil, da vojaški inženirski korpus ni ustrezno upošteval vpliva nadaljevanja gradnje spornega naftovoda od Kanade do Mehiškega zaliva Keystone na ogrožene živalske vrste in je blokiral dovoljenje za bodočo gradnjo ob rekah na 1930 kilometrov dolgi trasi.

Sporni projekt je stekel pred dvema tednoma, pred tem pa so ga več let blokirali protesti in tožbe. Prejšnja vlada predsednika Baracka Obame se je projektu, ki ga Kanada podpira, odpovedala, Donald Trump pa ga je znova zagnal.

Odločitev sodnika Morrisa projekta ni ustavila. Je pa postavila na pot bistveno oviro, s katero se bodo izvajalci morali soočiti, ko pridejo do rek, ki jih bo treba prečkati. Tožbo je vložila organizacija Svet za obrambo naravnih virov.

Delo za Morrisa še ni končano. Obravnaval bo še dve tožbi proti projektu, ki je vreden osem milijard dolarjev. Ameriška indijanska plemena in okoljevarstvene skupine želijo, da se projekt ustavi. Vse dokler se ne bo končala tožba proti Trumpu oziroma njegovi zeleni luči za nadaljevanje projekta.

Naftovod Keystone

Ideja za naftovod je nastala leta 2008, na dan pa bi naj prenesel 830.000 sodov surove nafte iz Kanade do rafinerij v Mehiškem zalivu ZDA. Keystone bi sicer gradili le do Nebraske, kjer bi se priključil na obstoječi naftovod do Mehiškega zaliva.

Podjetje TC Energy, ki gradi naftovod, je presenetilo z začetkom gradbenih del v času pandemije koronavirusa. Nasprotnike projekta pa skrbi tudi možnosti širitve virusa med delavci, ki bi ga potem prenašali še na Indijance. Projekt bi ali bo zaposloval skoraj 10.000 ljudi.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button