Okolje

Požari v Avstraliji ogrožajo celotno vrsto koal

Najmanj polovica edine populacije koal v Avstraliji, ki je brez bolezni in velja za ključno za prihodnost vrste, bi lahko bila mrtva ali hudo poškodovana v uničujočih požarih, ki so divjali na otoku Kangaroo.

Na otoku Kangaroo, ki leži južno od obale zvezne države Južna Avstralija. Otok je zelo priljubljen med turisti, živijo številne populacije domorodnih živali. Med njimi so tudi koale, katerih število ocenjujejo na 50.000.

Na otoku Kangaroo prebiva edina populacija koal, ki ni okužena s klamidijo, zato so požari ključnega pomena za celotno vrsto.

V zadnjih dneh so se razmere še poslabšale. Med drugim tudi na otoku Kangaroo, kjer se požar hitro širi in je uničil že 170.000 hektarjev oziroma približno tretjino otoka.

Iz parka divjih živali otoka Kangaroo so sporočili, da je izgubljene že več kot 50 odstotkov živalske populacije. Poškodbe parka in otoka pa so nepredstavljive. Mnoge živali so ostale brez naravnega okolja, kamor bi se lahko vrnile. Zato bi v prihodnjih tednih lahko nastopil problem stradanja.

Raziskava univerze Adelaide, objavljena julija lani, je pokazala, da je vrsta koal na Kangarooju še posebej pomembna za preživetje širše populacije, saj je edina večja skupina koal brez klamidije. Bakterijska okužba s klamidijo, ki pri vrsti povzroča slepoto, neplodnost in smrt, je sicer razširjena pri koalah v zveznih državah Queensland in Novi Južni Wales, pojavlja pa se tudi v Viktoriji. Prav zato so požari na otoku hud udarec za celotno vrsto.

V uničujočih požarih, ki od septembra lani divjajo na obsežnem jugovzhodnem delu Avstralije, naj bi samo v zvezni državi Novi Južni Wales po ocenah znanstvenikov umrlo skoraj 500 milijonov divjih živali, med njimi sesalcev, plazilcev in ptic.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button