IzobraževanjeNovice

Varuh dijakovih pravic in DOS ob načrtu za streljanje na šoli: nasilje med mladimi je v porastu

Varuh dijakovih pravic in Predsedstvo Dijaške organizacije Slovenije so podali javno izjavo ob ob načrtu za streljanje v eni od slovenskih srednjih šol.

“Razumemo, da so takšni dogodki resen izziv za varnost dijakov, učiteljev in vseh zaposlenih šolstvu,” so zapisali in se zahvalili šoli ter policiji in vsem, ki so takoj poskrbeli za zagotovitev varnosti. Poudarili so, da je hiter in učinkovit odziv pristojnih institucij v takih primerih izjemno pomemben, da se prepreči morebitno tveganje za varnost v šolskem okolju.

“Vse dijake pozivamo, da se zavedajo odgovornosti pri izražanju svojih stališč ter da se zavedajo resnosti groženj in njihovih posledic,” so pozvali.

DOS zagovarja ničelno toleranco do vsakršnega nasilja in sovražnega govora, “vse dijakinje in dijake pa pozivamo, da s svojim vedenjem dajejo zgled prihodnjim generacijam. Pomembno je, da vsak naredi samorefleksijo in premisli svoja dejanja. Zavedanje o odgovornosti in posledicah lastnih dejanj je ključno za uspešno moderno družbo.”

Opozarjajo na porast nasilja med mladimi v zadnjih letih

Nadalje so opozorili še na že dlje trajajoč porast nasilja med mladimi. Kot razloge vidijo širjenje vpliva družbenih omrežij, napačen pristop v družinskem in šolskem okolju ter tudi spodbujanje nespoštljive komunikacije na političnem parketu. Pristojne organe so pozvali “k premisleku o potencialnih spremembah kurikuluma in predvsem k povečanju varnosti in nadzora na spletu, še posebej za mladoletne.”

Po njihovem mnenju je pri preprečevanju in obvladovanju podobnih situacij izjemno pomembno sodelovanje med šolami, starši, dijaki in policijo. “Informacije o morebitnih grožnjah je treba deliti transparentno in odgovorno, obenem pa ohranjati ravnovesje med varnostjo in zaščito zasebnosti vseh vpletenih. Hkrati spodbujamo vse, ki imajo informacije o morebitnih grožnjah ali nasilju, da to takoj prijavijo pristojnim organom.”

Varnost v šoli je skupna odgovornost

Kot krovna dijaška organizacija v Sloveniji si bodo prizadevali za “spodbujanje ozaveščenosti, dialoga in preventivnih ukrepov za zagotavljanje varnosti v šolah po vsej Sloveniji.” Poudarjajo namreč, da je varnost v šolskem okolju skupna odgovornost in vrednota vseh nas. “Tovrsten primer je vrh ledene gore, same resnosti in obsega stanja pa zagotovo ne smemo podcenjevati.”

Zaključili so z mislijo iz Sofoklejeve Antigone: »Ne da sovražim – da ljubim, sem na svetu!«

DOS
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button