PrehranaZdravjeŽivljenjski slog

Blažji menstrualni krči z živili, ki jih zagotovo poznaš

Menstrualni krčni niso niti približno zabavni, pa vendar naj bi obstajala rešitev, kako jih lahko skozi prehrano nekoliko oblažimo.

Določena hrana naj bi s svojimi učinki pomagala vsaj nekoliko ublažiti menstrualne krče. Med to določeno hrano bi naj spadala tudi nekatera najbolj priljubljena živila na svetu. V nadaljevanju ti ponujamo seznam, kaj zaužiti, ko ti nagajajo menstrualni krči.

Menstrualni krči se lahko pojavijo zaradi več razlogov. Največkrat je razlog vnetje, poslabša pa jih lahko tudi sproščanje hormonov, ki spodbujajo krčenje maternice, zaradi česar se zmanjša pretok krvi. Ob neprijetnih bolečinah nam lahko pomaga vnos določenih hranil:

  • Omega-3 maščobne kisline: pomagajo obvladovati vnetja.
  • Magnezij: je znan tudi kot sprostitveni mineral, lahko pomaga pri bolečinah in predvsem pri umiritvi krčenja maternice.
  • Vitamin B6: pomaga s povečanim proizvajanjem serotonina in dopamina.
  • Železo: zaradi izgube krvi lahko tudi nizka raven železa povzroči močnejše bolečine.
  • Vitamin E: če ga uživamo dosledno in redno, obstaja velika verjetnost, da bodo menstrualni krči milejši.
menstrualni krči, menstruacija, bolečina
V boju z menstrualnimi krči lahko pomaga tudi špinača.

7 živil za blaženje menstrualnih krčev

1. Čokolada

Odlična novica za ljubiteljice čokolade! Čokolada zaradi hranilnih snovi, ki jih vsebuje, spada v sam vrh hranil, ki lahko pomagajo blažiti bolečine. Je vir magnezija, vsebuje kemične spojine, ki znižajo stopnjo vnetja, poveča pa tudi proizvodnjo dopamina, ki lahko pripomore k boljšemu počutju. Najbolj učinkovita bo temna čokolada. Poskusi takšno, ki ima vsaj 70% vsebnost kakava.

2. Melasa

Gre za viskozno snov, ki nastane pri rafiniranju sladkorne pese ali sladkornega trsa v sladkor. Je močan vir magnezija, odlično pa se poda na primer k ovsenim kosmičem.

3. Ingver

Različne študije so pokazale, da ingver v času menstruacije izdatno pomaga pri menstrualnih krčih in vnetjih. Najbolj optimalno je, da ingverjev čaj uživamo cel mesec, da dosežemo največjo učinkovitost. Dodaten bonus ingverja je, da pomaga tudi pri prebavi in napihnjenosti.

4. Losos

Zaradi visoke vsebnosti omega-3 maščobnih kislin je odličen pri blaženju vnetja in menstrualnih krčev.

5. Oreščki

Za vse neljubitelje rib so oreščki odlična alternativa za zmanjševanje bolečine. So odličen vir vlaknin, obenem pa zmanjšujejo zaprtje in napihnjenost, ki lahko bolečine samo še poslabšata.

6. Kurkuma

Kurkuma je začimba rumene barve, ki je v veliki meri prisotna v jedeh azijskega izvora. Dodajanje kurkume v jedi lahko izboljša naše razpoloženje, predvsem v času PMS-a.

7. Listnata zelenjava

Porcija špinače pri kosilu lahko poskrbi za manj bolečo preživljanje menstruacije. Listnata zelenjava vsebuje veliko železa, ki nam ga lahko zaradi izgube krvi med menstruacijo primanjkuje.

Še nekaj predlogov za manj boleče preživljanje tistih dni:

  • telovadba,
  • omejitev ocvrte hrane,
  • manjši vnos alkohola in
  • akupunktura.

Tisti dnevi v mesecu za nobeno dekle niso najljubši. Nobena v njih ne uživa, če pa si lahko takrat privoščimo nekaj razvajanja s čokolado, pa bo tiste dneve morda malce lažje preživeti.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button