PrehranaZdravje

10 živil, ki lahko dokazano pomagajo blažiti menstrualne krče

Ko se spoprijemaš z menstrualno bolečino, ti pri tem lahko pomagajo določena živila. Preveri, katera.

Menstrualni krči so posledica običajne razgradnje maternične sluznice, do česar pride v času menstruacije. In ti krči so lahko velikokrat tako nelagodni, da nas odvrnejo od aktivnosti, ki bi jih počele, če krčev ne bi imele.

Na srečo pa obstaja nekaj načinov, kako to bolečino blažiti tudi s hrano. Med menstruacijo poskusi v prehrano vključiti naslednja živila, ki jih predlagajo strokovnjaki:

1 Ingver

Pitje ingverjevega čaja v prvih dneh menstruacije naj bi zmanjšalo menstrualne krče. S tem namenom v vročo vodo namoči kos olupljenega svežega ingverja in mu dodaj nekaj rezin limone.

2 Lanena semena

Omega-3-maščobne kisline, kot so tiste, ki jih najdemo v mletem lanu, lahko imajo protivnetne učinke, kar pomaga zmanjšati bolečino. Semena dodaj kosmičem, smutiju ali jogurtu. Obstajali pa naj bi tudi dokazi, da lahko redno uživanje mletega lanu dejansko skrajša trajanje menstruacije.

Lanena samena lahko prej zmelješ sterilnikom z začimbe ali pa se znajdeš s kuhinjskim kladivom.

3 Chia semena

Tako kot lanena semena, so tudi chia semena bogata z omega-3. Poskusi jih potresti po solati ali jih dodaj jedem med kuhanjem.

4 Ribe

Podobno so z omega-3 zelo bogate tudi mastne ribe, kot sta tuna in losos. Te si lahko privoščiš na številne različne načine.

krči, menstruacija, bolečina, živila, hrana, ingver, fižol, tiamin, kurkuma, magnezij, oreščki, špinača
Losos na žaru je okusna in lahka ideja za kosilo.

5 Oreščki

Krče dokazano zmanjšuje tudi magnezij, ki ga v družbi vitamina E najdemo v različnih oreščkih (pa tudi semenih).

6 Zelena listnata zelenjava

Tako kot oreščki, tudi zelena listnata zelenjava, kot sta na primer špinača in ohrovt, vsebuje znatne količine magnezija.

7 Avokado

Še eno živilo, ki je bogato z magnezijem – avokado. Popolna priložnost za okusno nadgradnjo najljubše solate ali sendviča.

krči, menstruacija, bolečina, živila, hrana, ingver, fižol, tiamin, kurkuma, magnezij, oreščki, špinača
Pripravi si okusen avokado toast ali pa ga pretlači v guacamole omako in vanjo pomoči nachose.

8 Tofu

Tudi tofu vsebuje veliko magnezija. Če nisi prevelika oboževalka tofuja, ga poskušaj “skriti” v kakšno omako.

9 Kurkuma

Le malokatero živilo se proti vnetjem bori tako dobro kot to počne kurkuma. To čudovito rumeno začimbo dodaj npr. rižu, mesu, krompirju ali kakšnemu napitku.

krči, menstruacija, bolečina, živila, hrana, ingver, fižol, tiamin, kurkuma, magnezij, oreščki, špinača
Odlično zlato mleko lahko pripraviš z 2 žlicama indijskih oreščkov, 2 žlicama javorjevega sirupa ali sladila po izbiri, 2 čajnima žličkama kurkume, ščepcem črnega popra, 2 skodelicama vroče vode in dobrim blenderjem.

10 Fižol

Močni borci proti menstrualnim bolečinam so lahko tudi živila, bogata s tiaminom. To so na primer stročnice – pol skodelice kuhanega fižola nam recimo zagotovi okoli tretjino potrebne dnevne vrednosti tiamina.

Česa pa med menstruacijo ne bi smela jesti?

Med menstruacijo se izogibaj živilom, ki lahko prispevajo k vnetju ali povzročajo motnje prebavil. To so med drugim sladkor, alkohol, gazirane pijače in ocvrta hrana. Priporočljiv je tudi zmanjšan vnos kofeina – jutranjo kavo zamenjaj s skodelico zelenega čaja, ki preprečuje napihnjenost.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button