Kultura

Letni kino Minoriti že četrtič, a v okrnjeni izvedbi

Lutkovno gledališče Maribor bo skupaj z Društvom za razvoj filmske kulture, GT22 in Mariboxom kljub aktualnim razmeram znova gostilo Letni kino Minoriti. Nekoliko okrnjena četrta različica ob sredah, petkih in sobotah prinaša dvanajst filmov ter pogovore z gosti in štiri otroške matineje.

Kot je pred začetkom dogodka povedal selektor programa Žiga Brdnik, se bo ta letos osredotočil na regionalne filmske ustvarjalce, ki so v zadnjih dveh letih poželi uspehe v mednarodnem filmskem prostoru.

Za otvoritveno predpremiero so za petek izbrali dobitnika nagrade lux za najboljši evropski film leta makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske. Film z naslovom Bog obstaja, ime je Petrunija, je med številnimi drugimi prejel tudi dve nagradi na prestižnem Berlinalu.

Letni kino Minoriti bo potekal med 24. julijem in 19. avgustom. Več informacij in cel program je na voljo na njihovi spletni strani.

“Novost letošnjega letnega kina so otroške matineje, ki jih bomo v veliki dvorani lutkovnega gledališča pripravili v sodelovanju s Poletnim lutkovnim pristanom in mariborskima filmskima festivaloma Enimation in Stoptrik,” je še napovedal Brdnik.

Z otroškimi predstavami bodo začeli 2. avgusta dopoldne, ko bodo zavrteli digitalno restavrirano slovensko mladinsko klasiko Kekec. Predvajali bodo drugi del nepozabnih dogodivščin najbolj znanega slovenskega filmskega junaka Srečno, Kekec! pa bo prav tako v restavrirani različici sledil teden dni pozneje.

Na voljo bo sicer precej manj sedežev kot ponavadi. Posamično predstavo si bo lahko namesto 520 ogledalo le 140 ljubiteljev filma. Če bi za kakšno predstavo bilo občutno večje zanimanje, se bodo odločili tudi za ponovitev kakšen drug dan.

 

 STA
Unsplosh

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button