KulskoŽivljenjski slog

So moderni moški manj možati?

Moški imajo v današnjem času manj testosterona kot v preteklosti.

Na kaj najprej pomisliš ob besedni zvezi »pravi moški«? Možatost, mišice, samozavest in testosteron? Pravimo, da so pravi moški nabiti s testosteronom. Kaj pa se zgodi, ko se začne nivo hormona zniževati?

Verjetno si že kdaj slišal argument, da pravih moških več ni. Če pomisliš na može, nabite s testosteronom oz. »prave moške«, se boš zagotovo spomnil na Johna Travolto, Arnolda Schwarzeneggerja, Brucea Willisa in druge. Čeprav so se vrednote v današnjem času spremenile, pa moškost še vedno povezujemo s testosteronom.

V ameriški raziskavi so ugotovili, da se nivo testosterona pri moških v enem letu povprečno zniža za 1 odstotek. To ne bi bilo nič presenetljivega, saj s staranjem količina hormona v telesu pada, vendar so ugotovili, da je imel 65-letni moški leta 1987 približno 17 % več testosterona kot 65-letnik v 2004. Podobno so ugotovili na Danskem, vedno več pa je tudi mladih, ki imajo težave z libidom in erekcijo.

Znanstveniki so ugotovili, da so imeli moški v preteklosti več testosterona, kot ga imajo moški danes.

 

Kako hudo je?

Na srečo razloga za paniko še ni. Večina moških ima dovolj visok nivo testosterona in so popolnoma zdravi. Ko pa se ta začne zniževati, lahko občutijo resne zdravstvene posledice. Testosteron namreč vpliva na pozornost, spomin, prostorsko predstavo in energijo ter seveda na libido in mišično maso. Ob njegovem pomanjkanju lahko pride do izčrpanosti, izgube zanimanja za spolne aktivnosti, pridobivanja teže in tudi depresije.

 

Kaj je razlog?

Pravega razloga znanstveniki ne poznajo, obstajajo pa različne možnosti. Ena izmed njih je, da ljudje dandanes manj kadijo. Cigarete dvigujejo nivo testosterona, kar pa ne pomeni, da moraš zato začeti kaditi. Drugo možnost predstavlja debelost, ki skupaj z nizkim testosteronom kreira začaran krog. Moški s prekomerno težo imajo nizek nivo testosterona, tisti z nizkim testosteronom pa imajo večjo možnost za prekomerno telesno težo.

Predvidevajo, da je glavni krivec onesnaževanje.

Zadnji in najbolj verjeten razlog pa je onesnaževanje. Kemikalije, ki iz pesticidov in zdravil zaidejo v vodo, lahko vplivajo na plodnost. Raziskave kažejo tudi, da je višja vsebnost PBC-ja (najdemo ga v industriji) povezana z nižjimi vrednostmi testosterona. Podoben vpliv imata tudi BPA (prisoten v plastiki) in triklosan, ki vplivata na hormonsko ravnovesje tako pri ženskah, kot moških. Ko kemikalije enkrat vstopijo v našo prehransko verigo, jih je zelo težko izločiti.

 

Kaj storiti?

Imamo dobre novice, saj je rešitev manj zapletena, kot se zdi. Poskusi se držati zdravega življenja, redne rekreacije in pravilne prehrane. Poskrbi, da boš dovolj spal, lahko pa se potrudiš tudi, da ne piješ iz plastenk in plastične embalaže. In nenazadnje, pozabi na stereotip o moškosti in ponosu ter začni skrbeti za naravo in se udejstvovati v boju proti onesnaževanju.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDostop.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=708splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button