IzobraževanjeKulsko

Letos prvič vpis v Šolo za župane

V Podravski regiji pričakujejo vsaj 30 udeležencev.

Pobuda Šola za župane ob jesenskih lokalnih volitvah spodbuja kandidate za župane in lokalne skupnosti k sodelovanju za večjo osredotočenost na programsko delo za prihodnje županske mandate.

Pobudo za Šolo za župane je oblikovalo 12 regionalnih stičišč nevladnih organizacij iz vse Slovenije. Kandidatke in kandidati za župane ter predstavniki lokalnih skupnosti, nevladnih in drugih organizacij bodo za en dan postali sošolci v Šoli za župane. Na 15 dogodkih po vsej Sloveniji se bodo srečali 1. oktobra na Dnevu šole za župane, po prvih ocenah pričakujejo več kot 200 udeležencev.

Stičišča nevladnih organizacij so pobudo Šola za župane pripravila z namenom vključevanja predlogov, pobud in potreb s strani nevladnih organizacij in zainteresirane javnosti v programe kandidatov na lokalnih volitvah 2018. V Šoli za župane se bodo drug od drugega učili iz slovenskih primerov dobre prakse. Veliko uspešnih in dolgoročnih projektov in programov občine in nevladne organizacije že vrsto let organizirajo v posameznih krajih, zato je Šola za župane tudi dobra priložnost, da si lokalne skupnosti med seboj izmenjajo izkušnje.

Kandidati se lahko prijavijo do 26. septembra 2018.

V regionalnih stičiščih nevladnih organizacij si želijo predvsem doseči večje sodelovanje med kandidati in lokalnimi skupnostmi. Šola za župane je platforma, na kateri lahko prebivalci prispevajo k oblikovanju kakovostnega bivanja v skupnosti, kandidati za župane pa pokažejo svoje videnje razvoja. S šolo za župane bodo spodbujali volivce, da izberejo kandidate, ki imajo v programih najboljšo kombinacijo za skupnost, okolje in gospodarstvo.

V Šoli za župane bodo na urniku različne teme, ki so skupne mnogim skupnostim (npr. turizem, podjetništvo, kultura) in se dotikajo vseh generacij – od otrok do starostnikov. Vse pa povezuje želja po večjem sodelovanju prebivalcev pri razvoju občin. Na urniku Šole za župane v Podravski regiji bodo teme, ki se dotikajo vprašanj skupnostnega načrtovanja uporabe javnega prostora, participacije občanov v procesih priprave javnih politik ter izkoriščanja potencialov kulture in turizma za razvoj občine.

Kandidatom za župane se bodo v Šoli za župane pridružili tudi predstavniki nevladnih organizacij, ki delujejo na teh področjih in pomagali z lastnimi primeri dobrih praks iskati rešitve, ki jih lahko kandidati, če bodo izvoljeni uresničijo v svojem mandatu.

Kandidati se lahko prijavijo prek spletnega mesta www.sola-za-zupane.si do 26. septembra 2018.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGBojan GOLČAR
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button