Kulsko

Ali poznaš temno in krvavo zgodovino Valentinovega?

Zgodovina Valentinovega dne ni tako rožnata, kot to morda predstavljajo podjetja, ki z njim služijo. Že sam izvor romantičnega praznika je namreč krvav, saj 14. februar označuje dan, ko je bil sv. Valentin usmrčen.

Valentinovo vsako leto proslavljajo parčki v družbi romantike, samski pa velikokrat v družbi prijateljev ali kakšnega filma. V vsakem primeru so običajno na ta dan prisotne velike količine čokolade. Praznik sv. Valentina velja za najbolj romantičen praznik in dan, ki samske opomni, da so samski. Ampak ali si vedel, da ima najbolj romantični praznik zelo temno zgodovino?

14. februar je datum, ko so usmrtili sv. Valentina

Ko bereš o Valentinovem, seveda želijo vsi, sploh podjetja, ki s tem dnevom ogromno zaslužijo, sv. Valentina predstaviti kot izjemno romantičen lik. Res je sicer, da je del zgodbe romantičen, ampak ima tudi temno stran. Klavdij II. je namreč v starem Rimu, prepovedal mladim moškim, da se poročijo, ker ni imel dovolj vojakov in je predpostavljal, da je razlog za to, da se raje poročijo in si ustvarijo družine. Sv. Valentin bi naj temu zakonu nasprotoval in naskrivaj poročal mlade pare. Gre vsaj najpopularnejšo teorijo, zakaj ga je dal 14. februarja Klavdij II. usmrtiti. Tako je že sam izbran datum, ko praznujemo Valentinovo, umazan s krvjo.

valentinov dan, temna zgodovina valentinovega, krvava zgodovina valentinovega, temna zgodovina, krvava zgodovina, sv valentin, usmrtitev sv. valentina, usmrtitev, kdo je bil sveti valentin, sveti valentin, 14 februar, 14. februar, zgodovina valentinovega, zgodovina valentinovega dne, praznik sv. valentina, romanca, romantika, romantičen dan, ljubezen, rože, vrtnice, voščilnice, valentin, klavdij, luperkalije, stari rim, plodnost, stari rimljani, umori, pokoli, masakri, amerika, zda
14. februar je že od nekdaj poseben datum, ni pa bil vedno tako romantičen.

Bičanje za plodnost

Med 13. in 15. februarjem so sicer že prej stari Rimljani praznovali “luperkalije”, praznik, povezan s plodnostjo in krvjo. Tradicionalno so žrtvovali kozo in psa ter z njuno kožo bičali ženske. To naj bi jih naredilo plodnejše, zato se bičanja niso niti branile. Kot radi izpostavljajo romantiki, pa so takrat imeli tudi ljubezensko loterijo, ko je moški žrebal žensko, s katero je preživel praznik. Kasneje je bil praznik zaradi krutosti prepovedan in združen s praznikom sv. Valentina, kar se je skozi leta razvilo v Valentinovo.

Na ta dan še danes pogostejše prelivanje krvi

Najbolj romantičen praznik v letu pa veliko ljudi spravi v obup. Pogosto je namreč ta dan obeležen z umori ali pokoli. Med najhujšimi je bil slaven masaker leta 1929 v Chicagu, najnovejši pa leta 2018 v Floridi. Res je, da gre za prelivanje krvi v Ameriki, kjer so takšni incidenti pogostejši, ampak ne moremo spregledati, da je ta dan že od nekdaj povezan s krvjo.

Seveda pa te lahko (in tvojega partnerja) vse to samo opomni na dejstvo, da je življenje minljivo in ga moraš čim bolje izkoristiti. Zato je morda ravno 14. februar dober dan, da partnerju ali drugim ljudem v svojem življenju poveš, da ga/jo/jih imaš rad.

 

DOSTOP.si / MK
Pixabay 

Sorodni članki

Back to top button