KulskoŽivljenjski slog

TikTok je kot vihar zajel trend abstinence od seksa

Priljubljeno družbeno omrežje kratkih videev, TikTok, je zaobjel trend abstinence od seksa. Za t. i. celibat se odloča vse več punc in žensk – svoje gibanje so poimenovale Celibacy TikTok oz. CelibacyTok. Preveri, za kaj gre in od kod trend sploh izvira.

Lahko bi predpostavljali, da je TikTok trend množične abstinence od seksa sprožilo kakšno versko gibanje. V resnici pa gre v glavnem za napredno misleče ženske, nagnjene k načelom feminizma. Sodelujoče so gibanje Celibacy TikTok oz. CelibacyTok sprožile predvsem zaradi nasprotovanja priljubljeni kulturi hookup in spodbujanja duhovne rasti ter dobrega počutja.

Hookup kultura je kakršnakoli spolna aktivnost med ljudmi, ki si ne obljubijo nadaljnjega razmerja – brez čustvene navezanosti ali ostalih obvez.

Hashtag ima na TikToku več kot 39 milijonov ogledov, nekatere izmed najbolj priljubljenih uporabnic omrežja, ki so se pridružile gibanju, pa so ebonie_qt, Dopesoulmani in Victoriadevall.

@victoriadevall

follow my ig ? #femininity

♬ fourth of july by sufjan stevens – achillesdown

Kaj pa trend CelibacyTok sploh je?

Celibat je v osnovi norma tradicionalnih krščanskih naukov. Veliko manj znan koncept abstinence, nepovezane z vero, pa je bil prvič predstavljen leta 1980, ko je pisateljica Gabrielle Brown trdila, da lahko abstinenca od seksa vodi do osebne rasti in opolnomočenja.

Danes je gibanje s polnim zamahom ponovno oživelo na omrežju TikTok. Do razcveta je prišlo prav v času omejitev preteklih dveh let, ko je bil priložnostni seks praktično nezakonit. V tem obdobju je veliko žensk spoznalo, da tovrstnih praks sploh ne pogreša ali potrebuje. Naveličane so moških, ki z njimi ne ravnajo, kot bi si zaslužile. Opozarjajo pa tudi na orgasm gap – razliko v tem, kolikokrat v heteroseksualnih spolnih odnosih orgazem doživi ženska in kolikokrat moški.

Trend abstiniranja od priložnostnega seksa se širi tudi izven meja TikToka – število priložnostnih spolnih odnosov med mladimi je z 38 odstotkov v letu 2007 do leta 2017 padlo na 24 odstotkov.

Abstinenca in povezovanje duš

Zagovorniki duhovne plati abstinence verjamejo, da celibat poleg osredotočanja nase in boljšega počutja prinaša tudi dejanske duhovne koristi. Verjamejo namreč, da se med seksom prenašajo energije – nekateri celo govorijo o povezovanju duš. Pravijo, da se med seksom med partnerji nezavedno prepletajo duše.

@ms.m1nt

Instant gratification always has a long term catch #soulties #sneakylink #spirituality #celibacy #celibate

♬ original sound – 1nonlybaby

Koncept dušnih vezi je že pred stoletji uporabljala krščanska evangeličanska cerkev, ki je s tem vernike želela odvračati od brezbožnih spolnih odnosov. Danes pa pred nepremišljenim povezovanjem duš opozarjajo predvsem iz vidika, da se med seksom v ženski odpirajo portali ženstvenosti. Ti se med priložnostnim seksom lahko napolnijo s slabo energijo, ki vodi do slabega počutja.

Govora je celo o znatnih blagodejnih učinkih na zdravje

V komentarjih pod vsebinami gibanja lahko najdemo številne izpovedi žensk, ki trdijo, da je celibat dejansko izboljšal njihovo zdravje. Od rasti las, lepše kože, pa vse do uravnavanja pH vrednosti in hormonov. Strokovnjaki pa pravijo, da abstinenca razen zaščite pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi boleznimi ne prinaša nikakršnih koristi za zdravje.

Čudežev abstinenca torej ne bo povzročila, nekaterim pa lahko predstavlja fantastično orodje za osebno rast. Naključna seksualna srečanja so lahko namreč naporna, vzdržnost od njih pa bi lahko prinesla priložnost za delo na notranjem miru in dobrem počutju.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button