Življenjski slog

Kdo seksa najpogosteje? Samski ali tisti, ki imajo partnerja?

Spolna revolucija v sredini šestdesetih letih preteklega stoletja je popolnoma prevetrila spolne prakse in kako dojemamo seks. Pa to pomeni, da več tudi seksamo? Preveri, katere skupine ljudi naj bi seksale najpogosteje.

Bolj liberalen odnos do seksa so začele sprožati predvsem uvedba kontracepcijskih tablet, porast feminizma in legalizacija splava. S tem pa se je spremenilo tudi dojemanje predzakonskih in zunajzakonskih spolnih odnosov. V zgodnjih sedemdesetih letih je predporočni seks “podpiralo” samo 29 odstotkov Američanov, med letoma 2010 in 2012 pa že 58 odstotkov vseh izprašanih.

Odprte misli = ne tako odprte noge?

To pa ne pomeni, da dandanes seksamo več, ampak smo glede seksa samo bolj odprti. Številne študije pri milenijcih oz. generaciji Y namreč dokumentirajo upad spolnih aktivnosti. Proti predstavnikom generacije X imajo milenijci kar 2,5-krat večje možnosti za abstinenco od seksa.

Pogostost seksa, milenijci, odnos do seksa, spolno zadovoljstvo, zadovoljstvo
Generacija Y je na dobri poti, da bo imela manj spolnih partnerjev kot pripadniki prejšnjih generacij.

Koliko seksajo Američani?

Ameriška splošna družbena raziskava je zabeležila, da se je delež mladih, starih med 18 in 29 let, ki v preteklem letu niso imeli spolnih odnosov, povečal iz 15 odstotkov v letu 1990 na 23 odstotkov v letu 2018. Poleg tega pa je povprečen odrasli Američan pred 20 leti seksal 60-krat, dandanes pa se mu to zgodi samo še 50-krat.

In že pridemo do pojma “pogostost seksa”

Pogostost seksa raziskovalci preprosto merijo tako, da udeležence vprašajo, kako pogosto imajo v določenem časovnem okvirju spolne odnose. V sledeči raziskavi so podrobno obravnavali intimne odnose 3207 udeležencev iz Nemčije, starih od 32 do 46 let.

Pogostost seksa, milenijci, odnos do seksa, spolno zadovoljstvo, zadovoljstvo
Raziskava je obravnavala spolne navade več kot 3000 sodelujočih Nemcev.

Na podlagi ugotovljenega so oblikovali seznam skupin, ki seks doživijo najpogosteje:

  1. Ločenci, ki imajo nove partnerje, a z njimi živijo ločeno.
  2. Nikoli poročeni, ki s partnerji živijo ločeno.
  3. Ločenci, ki živijo s svojimi novimi partnerji.
  4. Nikoli poročeni, ki sobivajo s svojim partnerjem.
  5. Poročene osebe, ki živijo skupaj.
  6. Ločeni samski brez partnerjev.
  7. Nikoli poročeni samski brez partnerjev.

Ta lestvica v osnovi kaže, da več seksajo tisti, ki imajo partnerje – a ne nujno (oz. očitno sploh ne) tisti, ki živijo skupaj. Kakšen učinek pa ima pogostost seksa na spolno zadovoljstvo? Kako pogost je seks, odločilno vpliva tudi na zadovoljstvo z njim. Tako pri moških, kot tudi pri ženskah.

DOSTOP.si / SV
Unsplash, Pexels

Sorodni članki

Back to top button