Življenjski slog

Na vrsti si ti! Čas je, da se ponovno osredotočiš nase

Prioritiziranje sebe je veščina, ki jo pričneš graditi že kot otrok. Je življenjski proces, ki omogoča sočutnost in sprejemanje sebe. Tako lahko resnično občutiš vse radosti in razočaranja življenja.

Naše življenje temelji na stiku z drugimi ljudmi in na to smo se tudi privadili. Šolanje, delo, sprehodi po parku, igranje kitare … Vse preproste stvari so toliko lažje, če so ob nas drugi. Vendar, kaj se zgodi, ko moraš biti sam? Takrat se moraš osredotočiti nase.

Spomni se, kako je bilo, ko si se prvič zaljubil. Se je vajino razmerje odneslo? Si se po končanem razmerju spraševal, kdo sploh si, ker si toliko truda vložil v drugo osebo?

Z odraščanjem pogosto pozabimo nase, razvijemo občutek odvisnosti od tistih, ki so nam pomembni in jih imamo radi. Ta odvisnost se kaže na različne načine, a bolje je, da spoznaš načine, kako ponovno na prvo mesto postaviti sebe. Le tako si lahko dokažeš, da si odvisen le od samega sebe.

Pogosto se pozabiš osredotočiti nase, saj se ti v življenju dogaja preveč.

Kako lahko na prvo mesto ponovno postavim sebe?

Razmisli o vseh stvareh, ki jih rad počneš in ti prinašajo srečo, brez ozira na druge. Preproste odločitve vzemi v svoje roke. Glej filme, ki so ti všeč, tudi če drugim niso, beri knjige, ob katerih uživaš in si kot cilj postavi osredotočenost nase. Tokrat se zaljubi v stvari, ki jih imaš sam najraje.

Če imaš čas, se posveti hobiju, ki te veseli. Prični z igranjem kitare ali branjem knjige ter skušaj svoj čas zapolniti na produktiven način. Priložnosti za učenje in izboljšanje so povsod, dobro je le, da se osredotočiš na hobi, ki te zanima.

Razmisli o vseh stvareh, ki so ti v življenju dogajajo. Si želiš, da bi bilo tvoje življenje bolj zanimivo? Je življenje v karanteni vplivalo na tvoj občutek odvisnosti in manjvrednosti? Sooči se s svojim strahom in se ne izogibaj novih izkušenj.

Sprememba okolice je dober način, da se rešiš odvisnosti od drugih. Navezanost na določen kraj je pogost razlog za slabo počutje. Preživi nekaj časa v naravi in s tem znižaj raven stresa. Opazuj svoje razpoloženje in se nadihaj svežega zraka.

Svoje občutke lahko zapišeš v knjižico, tako boš lažje izrazil vse kar občutiš. Ko boš čez mesece bral zapise, boš lahko videl, kako si procesiral stvari in kaj se je od takrat spremenilo.

Znano je, da meditacija pomaga pri nižanju stresa, lahko ti pomaga tudi pri občutku odvisnosti. Preživljati čas sam in s svojimi mislimi ti omogoča, da gradiš na sebi in se sprijazniš s svojimi napakami.

Kot zadnje, poskušaj biti tudi sočuten do sebe, saj si tudi ti zaslužiš lepe in tolažilne besede. Tudi tvoje delo je dobro in tudi tvoji občutki so pomembni, glavno je, da ne pozabiš nase.

Ko se postaviš na prvo mesto, se o sebi počutiš veliko bolje.

Zakaj se včasih pozabimo osredotočiti nase?

Obstaja veliko razlogov, zakaj lahko pozabiš na svojo individualnost, vključno z izgubo prijatelja, izgubo družinskega člana ali končanega razmerja, ki je že nekaj časa določalo tvoje življenje. Sprejeti moraš korake in se osredotočiti na to, kdo si.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button