Življenjski slog

Senzorični seks: ko seks zaobjame vseh pet dimenzij čutov

Se ti zdi, da je tvoje spolno življenje zadnje čase enolično ali celo dolgočasno? Potem je morda čas, da preizkusiš senzorični seks. To je seks, pri katerem vklopiš vseh pet čutov in tako povečaš svoji in spolni užitek partnerja..

Senzorični oz. čuten seks (ang. sensory sex) je verjetno nekaj, za kar danes slišiš prvič. Gre za seks, ki vključuje uporabo vseh petih čutov: vida, vonja, okusa, sluha in tipa. O tem, kako lahko senzorični seks izboljša spolno intimnost in užitek, razlaga certificirana klinična seksologinja Megwyn White.

Naša telesa so pravzaprav ustvarjena za užitek, spolni užitki in orgazmi pa imajo široke učinke, ki podpirajo splošno dobro počutje našega telesa – vključno z izboljšanjem sijaja kože, krepitvijo mišic in naravnim vključevanjem našega živčnega sistema. Vplivajo pa seveda tudi na naše duševno počutje, saj zmanjšujejo stres in dvigajo razpoloženje.

Kako torej izgleda senzorični seks?

Za senzorični seks gre, ko z namenom povečanja spolnih užitkov in poglobitve intimnosti v seks vključuješ delovanje čim več čutov. Z vzbujanjem prijetnih občutkov po vsem telesu se lahko izognemo pritiskom, ki nastanejo, ko se med seksom osredotočamo zgolj na genitalije.

Človeška čutila so del naše splošne čutne inteligence in se razvijajo s tem, ko jih uporabljamo.

Obstaja veliko oblik senzoričnega seksa, pri katerih lahko uživamo v kombiniranju čutov (in občutkov) in s tem povečamo užitek – pa naj gre za seks s samim sabo ali seks s partnerjem. Preveri, kako v najintimnejše trenutke vključiti posamezne čute.

Sluh

Nič ni tako vznemirljivega kot glasovi vzburjenosti partnerja, ki ti sporočajo, v kako globoki intimi sta skupaj. Poskrbita za prijetne zvoke okoli vaju. To je lahko popolna tišina ali pa morda čutna glasba. Glasba lahko v nas namreč stimulira iste dele možganov kot hrana, droge in sam spolni užitek.

Seks, čuti, čuten seks, senzorični seks, intimnost, Megwyn White, užitek, genitalije, glasba, spolni užitek, okušanje, hrana, dotik, vonj
Naj vaju ne bo strah povedati (in pokazati), kaj si res želita.

Med seksom ne zavirajta zvokov užitka. Poskusita si šepetati stvari, ki jih želita delati. Prav tako lahko poskusita z mrmranjem med raziskovanjem erogenih con. Tako lahko z usti ustvarita čutne vibracije.

Vid

Že preprost pogled na telo ljubimca je lahko izjemno vznemirljiv. Tega pa še izboljšata z ustvarjanjem prijetne svetlobe. Ta naj bo topla in prijetna. Poskusita lahko tudi izvesti striptiz ali pa preprosto slačenje po plasteh. Vzemita si nekaj trenutkov, da si iskreno zazrita v oči. Seveda pa ne pozabita na uporabo dobre stare preveze za oči.

Seks, čuti, čuten seks, senzorični seks, intimnost, Megwyn White, užitek, genitalije, glasba, spolni užitek, okušanje, hrana, dotik, vonj
Poskrbita za prijetno vizualno predstavo, odlično intimno vzdušje pa lahko ustvarijo tudi sveče.

Vonj

Vključevanje seksi dišav nas lahko popelje v že doživete trenutke, vonj pa je tudi sicer zelo pomemben, saj nam pomaga tudi pri izbiri partnerjev. Ugotovi, kakšne vonjave so všeč tvojemu partnerju in jih uporabi. Tako na sebi, kot tudi v prostoru, kjer se nahajata.

Okus

Okušanje je lahko neverjetno erotično. Okušanje partnerja med poljubljanjem ali celo okušanje ostalih telesnih tekočin je zelo intimno in zbližujoče. V to pa lahko vključita tudi uživanje hrane, kot je čokolada, sadje ali smetana. Sladka hrana je neverjetno erotična in vzbuja dobro razpoloženje.

Seks, čuti, čuten seks, senzorični seks, intimnost, Megwyn White, užitek, genitalije, glasba, spolni užitek, okušanje, hrana, dotik, vonj
Zakaj v seks ne bi vključili odlične hrane?

Dotik

Koža je največji organ našega telesa, v njej pa imamo nešteto receptorjev za dotike, ki zaznajo vse – od toplote pa vse do tekstur in različnih vibracij. Poigrajta se z dotikom. Preizkusita nežnejše in močnejše dotike. Poigrajta se s toplim in hladnim. Lahko preizkusita tudi, kako koža občuti različne materiale in tkanine. Privoščita si toplo kopel in raziskujta dimenzije čutne masaže.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button