Glasba

Video #MiDelamoDogodke opozarja, da je glasbena industrija kompleksna

Po marčevski ustavitvi glasbene industrije zaradi epidemije, ki je odpovedala številne festivale, koncerte in turneje, je nastala mednarodna kampanja #WeMakeEvents, s katero javnost opozarjajo na situacijo in posledice zaradi nezmožnosti dela. V Sloveniji se je izoblikovala tudi koalicija glasbene industrije, ki skuša doseči dogovor s pristojnimi.

Video #MiDelamoDogodke, ki so ga danes objavili na YouTubeu, javnost opozarja na kompleksnost glasbene industrije in posledice trenutne nezmožnosti dela. V njem prepoznavni slovenski glasbeniki in glasbenice, koncertni organizatorji ter predstavniki poklicev, povezanih z glasbo, predstavljajo, da celotna glasbena industrija podpira več poklicev in ne le “nekaj” glasbenikov, ki jih je mogoče videti na odru. Obenem prikaže, da je s koncerti povezanih 50 različnih panog, od gostinstva do hotelirstva.

 

Avtorji videa upajo, da bo predstavil nejasnosti glede raznovrstnih poklicev v glasbi. Poleg tega upajo, da bo video na zamrlo dejavnost opozoril tudi odločevalce. Po podatkih iz videa je glasbena industrija pomemben del slovenskega gospodarstva, ki vsako leto prinaša milijone v državni proračun.

Zaradi trenutnega stanja in z namenom, da bi na svoje težave opozorili pristojne, je nedavno nastala tudi koalicija glasbenega sektorja. V njej so neodvisni glasbeniki in njihov Sindikat glasbenikov Slovenije, Gospodarsko interesno združenje koncertnih organizatorjev (GIZ KOS) Slovenije, Industrija srečanj, Slovenski glasbenoinformacijski center, Eventim in predstavniki podpornih skupin, od oblikovalcev luči, tehnikov do tonskih mojstrov in drugih.

Prvi skupni sestanek so imeli sredi avgusta v ljubljanskem studiu Metro. Zatem pa so s svojimi težavami seznanili tako Nacionalni inštitut za javno zdravje kot ministrstvi za kulturo in za gospodarstvo. Kot je za STA povedal Mitja Prezelj iz GIZ KOS, bodo v kratkem oblikovali predloge za vlado in ministrstva, za katere upajo, da jih bodo vključili v nov protikoronski paket ukrepov za omilitev posledic epidemije za gospodarstvo.

Vsi ti ukrepi vplivajo tudi na življenja mladih, ki jim primanjkuje kulturnega izpopolnjevanja, ki so ga deležni na koncertnih dogodkih. Od marca 2020 ŠTUK ni gostil niti enega koncerta v živo, natečaj Šourock se izvaja v covid tj. okrnjeni različici … Kako dolgo še?

 

 STA, DOSTOP.si
arhiv DOSTOP.si
ikona snemalec modelamodogodke dogodke

Sorodni članki

Back to top button