GlasbaScena

Šourock 2020: rock kljubuje vsemu – predstavljenih vseh 14 skupin

Naj se zgodi, kar se hoče – rock glasba vedno preživi in najde svojo pot. Tako so bili v preteklih dneh v okviru že legendarnega Šourocka izvedeni trije predstavitveni večeri. Na njih se je v epidemiji prijazni obliki predstavilo 14 nadobudnih skupin mladih slovenskih glasbenikov, ki se želijo pokazati in svojo ljubezen do rocka deliti s širšo glasbeno sceno.

Šourock na mariborski dijaški in študentski sceni že vrsto let velja za osrednji glasbeni natečaj. Na njem se vsako leto predstavljajo mlade in nadobudne slovenske rock skupine. Zaradi sprememb, ki jih je prinesla epidemija novega koronavirusa, pa je letošnja izvedba Šourocka (letos se ta odvija že sedemnajstič) potekala nekoliko drugače kot leta poprej. Tradicionalno spomladanski dogodek se je zamaknil v september, prav tako pa je do večjih sprememb prišlo v številu zbranih poslušalcev – teh z izjemo žirantov letos žal ni bilo.

8., 9. in 10. septembra so na Štuku potekali trije predstavitveni večeri. Na njih je pred strokovno žirijo nastopilo 14 skupin mladih glasbenikov. Ti so se z namenom predstavljanja avtorske glasbe in preigravanja že znanih ritmov v Maribor pripeljali iz vse Slovenije.

Prvi večer nabit z rockerskim testosteronom

Prvi večer, ki je letošnji Šourock tudi uradno otvoril, so oder Štukove dvorane kot po naključju zasedle izključno fantovske skupine. Kot prvi so nastopili Strawberry blondes, “nova indie sila iz Novega mesta“. Sledili so jim Final Page, ki so se predstavili s svojimi avtorskimi rock in metal skladbami. Ob nastopu naslednje skupine, Bajta 23, je na Štuku močno zadišalo po punku. Kot se spodobi, pa je na odru bilo moč opaziti tudi značilen “punkovski” kilt. Kot predzadnji so nato nastopili Posebni gostje iz Avsenikovih Cerkelj na Gorenjskem, ki so dokazali, da iz tistih krajev prihaja več kot samo dobra narodna glasba. Prvi predstavitveni večer pa se je sklenil z Ljubila se bova tudi na minimalcu, simpatičnimi progresivnimi rockerji.

Štuk, Šourock 2020, Štuk, Strawberry blondes, Final page, Bajta 23, rock, punk, Maribor, glasba, Denis Jančič, Ljubila se bova tudi na minimalcu, Posebni gostje, Los Loa, Far Generation, 7ate9, Lift croco, Buržuazija, Sherockees, The Flipside, Hogminister, Smoking Cactus
Peterico skupin prvega večera je z nastopom zaključil bend Ljubila se bova tudi na minimalcu.

Toliko dobrih skupin pa se je Šourock šele prav začel …

Drugi večer je otvorila skupina Los Loa, ki je z maskami zakrila obraze in poskrbela za kanček skrivnostnosti. Sledil je nastop Far Generation, štiričlanske zasedbe iz Celja, ki igra predvsem funk rock. Skupina 7ATE9, ki je nastopila naslednja, je z odlično žensko vokalistko pokazala, da je tudi rock ena izmed tistih stvari v življenju, pri katerih spol ne igra ključne vloge. Drugi večer so (s še eno odlično vokalistko) zaključili Lift Croco, ki igrajo predvsem avtorske skladbe.

Štuk, Šourock 2020, Štuk, Strawberry blondes, Final page, Bajta 23, rock, punk, glasba, Ljubila se bova tudi na minimalcu, Posebni gostje, Los Loa, Far Generation, 7ate9, Lift croco, Buržuazija, Sherockees, The Flipside, Hogminister, Smoking Cactus | Na drugem večeru so se fantom pridružila tudi dekleta …
Štuk, Šourock 2020, Štuk, Strawberry blondes, Final page, Bajta 23, rock, punk, glasba, Ljubila se bova tudi na minimalcu, Posebni gostje, Los Loa, Far Generation, 7ate9, Lift croco, Buržuazija, Sherockees, The Flipside, Hogminister, Smoking Cactus | … na odru smo lahko videli skrivnostne maske …
Štuk, Šourock 2020, Štuk, Strawberry blondes, Final page, Bajta 23, rock, punk, glasba, Ljubila se bova tudi na minimalcu, Posebni gostje, Los Loa, Far Generation, 7ate9, Lift croco, Buržuazija, Sherockees, The Flipside, Hogminister, Smoking Cactus | … vse skupaj pa je potekalo pod budnimi očmi žirantov.

  Vse dobro se enkrat konča, tudi predstavitveni večeri natečaja Šourock

  Zadnji, tretji večer je otvorila odrom že dobro znana skupina Buržuazija, ki lahko med svojimi uspehi med drugim izpostavi tudi letos izdan album LP. Sledili so posavski Sherockees in ljubljanski rock band The Flipside. Nato je nastopila skupina Hogminister, ki je prepričala s svojo izključno avtorsko glasbo, zadnji večer letošnjega niza predstavitvenih večerov pa so zaključili gorenjski indie rockerji, Smoking Cactus.

  Štuk, Šourock 2020, Štuk, Strawberry blondes, Final page, Bajta 23, rock, punk, glasba, Ljubila se bova tudi na minimalcu, Posebni gostje, Los Loa, Far Generation, 7ate9, Lift croco, Buržuazija, Sherockees, The Flipside, Hogminister, Smoking Cactus | Zadnji večer predizborov so se predstavile skupine Buržuazija …
  Štuk, Šourock 2020, Štuk, Strawberry blondes, Final page, Bajta 23, rock, punk, glasba, Ljubila se bova tudi na minimalcu, Posebni gostje, Los Loa, Far Generation, 7ate9, Lift croco, Buržuazija, Sherockees, The Flipside, Hogminister, Smoking Cactus | … alternativni posavski rockerji Sherockees …
  Štuk, Šourock 2020, Štuk, Strawberry blondes, Final page, Bajta 23, rock, punk, glasba, Ljubila se bova tudi na minimalcu, Posebni gostje, Los Loa, Far Generation, 7ate9, Lift croco, Buržuazija, Sherockees, The Flipside, Hogminister, Smoking Cactus | …  The Flipside iz prestolnice …
  Štuk, Šourock 2020, Štuk, Strawberry blondes, Final page, Bajta 23, rock, punk, glasba, Ljubila se bova tudi na minimalcu, Posebni gostje, Los Loa, Far Generation, 7ate9, Lift croco, Buržuazija, Sherockees, The Flipside, Hogminister, Smoking Cactus | … Šentjurčani Hogminister …
  Štuk, Šourock 2020, Štuk, Strawberry blondes, Final page, Bajta 23, rock, punk, glasba, Ljubila se bova tudi na minimalcu, Posebni gostje, Los Loa, Far Generation, 7ate9, Lift croco, Buržuazija, Sherockees, The Flipside, Hogminister, Smoking Cactus | … in indie rockerji Smoking Cactus.

   Letošnji finalisti znani v nedeljo

   Vse nastope so budno spremljale oči letošnje ekipe žirantov, ki so videno (predvsem pa slišano) že ocenile, v nedeljo pa se trojici najboljših pridružuje še skupina, ki bo največ glasov zbrala na online glasovanju. Prijazno vabljen, da za svojega favorita do 20. ure zvečer v nedeljo glasuješ tudi ti.

   In še napotek mladim glasbenikom: “Potrebno je v eno delat čim več novega, raziskovat muziko. Samo raziskovat in raziskovat. Pa vadit.”

   ( – Denis Jančič, član strokovne žirije)

   Sklepni in najpomembnejši dogodek Šourocka, veliki finale, na katerem se bodo predstavile najboljše 4 skupine, sledi 30. septembra. Da ne bodo odlične glasbe deležni samo žiranti, pa bo ekipa organizatorjev poskrbela za spletni prenos celotnega koncerta.

    

    

   Sara VOCOVNIK
   Patrik KOCIPER

   Sara Vocovnik

   Novinarka

   Sorodni članki

   Back to top button