Kultura

Seriji Succession in The Last of Us z največ nominacijami za emmy

Drami televizijske mreže HBO Max Nasledstvo in Zadnji med nami sta prejeli največ nominacij za letošnje televizijske nagrade emmy. Po številu nominacij vodi prva, saj je v sredo v Los Angelesu za zadnjo sezono dobila 27 možnosti za nagrado, serija Zadnji med nami pa 24 nominacij za te najbolj prestižne televizijske nagrade.

Nasledstvo (Succession), ki zasleduje bogato družino, ki se bori za nadzor nad zloveščim medijskim imperijem, se je že drugo leto zapored uvrstila na sam vrh nominacij za televizijske oskarje. Med drugim je dobila možnost za kipec v kategoriji najboljša drama, ki ga je na emmyjih tudi že dvakrat osvojila.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, serija sicer z nominacijami prevladuje zlasti v igralskih kategorijah. Dobila je namreč tri od šestih razpoložljivih mest za najboljšega glavnega igralca v drami, saj na emmyja upajo Brian Cox, Jeremy Strong in Kieran Culkin, ki ponavljajo svoje like v nadaljevanki. Nominacijo za najboljšo glavno igralko v drami si je prislužila tudi njihova soigralka Sarah Snook.

Serija Zadnji med nami (The Last of Us) pa je postala prva adaptacija video igre v živo, ki si je prislužila pomembnejše nominacije za emmyje, vključno za najboljšo dramo in igralskima nominacijama za Pedra Pascala in Bello Ramsey.

V glavni kategoriji najboljše televizijske drame je mreža HBO Max zastopana še s serijama Zmajeva hiša (The House of Dragon) in Beli lotus (White Lotus), v isti kategoriji pa so nominirane še serije Andor pri Disney+, Pokličite Saula (Better Call Saul) pri AMC, Krona (Crown) pri Netflixu in Yellowjackets pri TV mreži Showtime.

V kategoriji TV komedij je največ, skupno 21 nominacij, prejela serija Apple TV+ Ted Lasso s svojo tretjo in morda zadnjo sezono.

Nominirance za nagrade so razglasili virtualno, razglasitev pa je zasenčila grožnja stavke hollywoodskih igralcev, ki se napoveduje ob že potekajoči stavki scenaristov in bi lahko iztirila običajen koledar podeljevanja nagrad v industriji. Zaradi tega se namreč po pisanju medijev postavlja vprašanje, ali bodo načrtovano podelitev nagrad 18. septembra tudi dejansko izpeljali. Zmagovalce bo po zadnjem krogu glasovanja izbralo skoraj 20.000 članov televizijske akademije.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button