Kultura

Kam se lahko v Mariboru na letošnji Prešernov dan odpraviš po kulturo?

Leto je naokoli in 8. februarja ponovno praznujemo slovenski kulturni praznik, Prešernov dan. Dan, ki obeležuje spomin na našega največjega slovenskega pesnika, dr. Franceta Prešerna, nas spodbuja k proslavi vsega kulturnega. Preveri, kako se lahko v Mariboru na ta lep dan kulturno nahraniš tudi letos.

Kot vsako leto tudi v začetku tega februarja slavimo Prešernov dan. Letos od smrti našega največjega pesnika mineva že 173 let. Njegova dediščina pa je vse prej kot zastarela. Dela dr. Franceta Prešerna nas še vedno redno spremljajo in opominjajo na čudovito zapuščino slovenskega pesniškega ustvarjanja. Četudi sami neradi posežemo po knjigi poezije, nas dr. Prešeren spremlja vsaj na športnih prireditvah, ko se ob Zdravljici veselimo z našimi športniki.

Kot se za osrednji slovenski kulturni praznik spodobi, pa je v Mariboru tudi letos organiziran bogat kulturni program. Preveri, kam se lahko odpraviš.

Maribor vodi na različna brezplačna vodenja

Na brezplačno vodenje te ob 15. uri vabi Hiša stare trte, dom najstarejše vinske trte na svetu. Na polurno vodenje z virtualnim doživetjem zgodbe mariborskega mestnega ponosa se je potrebno predhodno prijaviti.

Brezplačno si lahko ogledaš tudi Minoritski samostan, kjer domuje Lutkovno gledališče Maribor. Vodstva se začnejo ob 10. uri, na njih pa bo predstavljen kompleks, ki zajema tudi Minoritsko cerkev, številne stare hodnike in kleti.

8. februar, osmi februar, Kulturni praznik, France Prešeren, dr. France Prešeren, Maribor, Pokrajinski muzej Maribor, Minoritski samostan, Narejeno na Pohorju, Umetnostna galerija Maribor, Trafika – Muzej za enega, Fotografski muzej Maribor, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Kol:tura, Rajzefiber, Živa dvorišča, tradicionalni recital Prešernove poezije
Na vodenje za Prešernov dan med drugim vabi tudi Rajzefiber.

Vodenje prav tako organizirajo Rajzefiber in Živa dvorišča. Ob 10. in 17. uri bo potekalo vodenje Kol:Tura, ki bo spominjalo na “bisere” mariborske kulture. Obe vodenji se bosta začeli pri vhodu v Mestni park.

Za kulturni praznik v osrednje hrame kulture – muzeje

Na dan odprtih vrat vabi Pokrajinski muzej Maribor v mariborskem gradu, ki bo odprt med 10. in 18. uro, ob 12. uri pa se bo otvorila tudi razstava o pohorskem steklu, Narejeno na Pohorju.

Na dan odprtih vrat vabita tudi Umetnostna galerija Maribor, ki bo odprta med 10. in 18. uro in Muzej narodne osvoboditve Maribor, ki vabi med 9. in 18. uro. Prav tako bo prost vstop v Trafiko – Muzej za enega med 9. in 17. uro in v Fotografski muzej Maribor med 9. in 16. uro.

Kultura pa bo v resnici odmevala po celem mestu

Kultura pa bo na Prešernov dan v bistvu odmevala kar po celem mestu. Odvijal se bo namreč 36. tradicionalni recital Prešernove poezije, ki bo potekal preko radijskih frekvenc, in donel po mariborskih ulicah. Preveri iz katerih kulturnih ustanov ga boš od 12. ure naprej lahko slišal ob sprehodu po mestu.

Sara VOCOVNIK
arhiv DOSTOP.si

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button