Kultura

Knjige ženskih avtoric za popestritev dolgočasnih večerov

Prejšnji teden so v uredništvu Mlad.si za popestritev večerov brez načrtov pripravili seznam filmov v ženski režiji, tokrat pa izpostavljajo knjige pisateljic različnih žanrov, ki jih boste zagotovo brali še dolgo v noč.

Moč – Naomi Alderman

Feministični znanstvenofantastični triler je postavljen v svet, kjer lahko ženske iz svojih rok pošiljajo električni tok – prikazuje obračanje vlog moči, ki nam veliko pove o današnjem svetu. Junija 2017 je roman Moč prejel žensko nagrado Baileys za leposlovje.

Deklina zgodba – Margaret Atwood

Večkrat nagrajeni distopični roman pripoveduje o brezimni pripovedovalki v futuristični družbi, kjer je ženskam odvzeta identiteta in kjer so ujete v hlapčevskem odnosu do svojih moških lastnikov.

Normalni ljudje – Sally Rooney

Intimna pripoved o Marianne in Connellu, ki skozi leta krmarita med družbenimi pritiski, osebnimi krizami in individualnimi pričakovanji, je obenem univerzalna zgodba o razmerjih moči v sodobnem partnerskem odnosu, v kateri se prepozna vsakdo od nas.

Genialna prijateljica (Neapeljski cikel) – Elena Ferrante

Lila in Elena, tako različni, a vendar nerazdružljivi, najboljši prijateljici že od otroštva. Povezani ostaneta vse življenje, več kot šestdeset let, dokler ena od njiju ne izgine brez sledu, druga pa z obujanjem preteklosti poskuša rešiti uganko prijateljičinega izginotja.

Skrivna zgodovina – Donna Tartt

Triler spremlja skupino ekscentričnih študentov, ki pod vodstvom svojega karizmatičnega profesorja klasike na kolidžu New England College stopi izven meja morale, nato pa se mora spopasti s posledicami.

Nekaj vijoličastega – Alice Walker

Celia je temnopolto dekle, stara 14 let in noseča z lastnim očetom. Prisiljena je v poroko z zemljiškim zakupnikom Albertom in tako spozna vso surovost trdega življenja na ameriškem jugu v začetku 19. stoletja. Roman, nagrajen s Pulitzerjevo nagrado, po katerem je Steven Spielberg leta 1985 posnel film Barva škrlata, nagrajen z več oskarji.

Farma – Joanne Ramos

Za Jane, mlado filipinsko mamico brez moža in brez službe, je Farma rešitev. Za Reagan, izgubljeno ameriško smrkljo brez smisla in cilja v življenju, je beg pred resničnostjo. Pisateljica v romanu ostro napade lažno utvaro družbene enakosti v sodobnem času, kjer je na prodaj vse, tudi materinstvo.

Mesto deklet – Elizabeth Gilbert

Mesto deklet je edinstvena ljubezenska zgodba, napisana z globokim razumevanjem človeškega hrepenenja in medsebojnih odnosov.

Pomaranče niso edini sad – Jeanette Winterson

Avtobiografska fikcija, ki živo, občuteno in humorno portretira absolutistično miselnost krščanskih fundamentalistov in njihovo ognjevito homofobno sovraštvo.

Osvobojena – Tara Westover

Tara je odrasla v posebni ameriški družini: oče avtoritativen, karizmatičen verski gorečnež, mama tiha, sposobna ženska z zdravilskim darom in Tara kot najmlajša od sedmih otrok, ki so se vsi rodili doma, niso hodili v šolo in dolgo niso imeli niti rojstnih listov.

Služkinje – Kathryn Stockett

Tri različne ženske spletejo nepričakovano prijateljstvo in se odločijo upreti družbi, ki duši človeško dostojanstvo. Ganljiv roman je prežet z bodicami, obilo humorja in upanja.

Poletje v gostilni – Lara Paukovič

Zgodbo romana Poletje v gostilni pripoveduje Nastja, nadobudna študentka slovenščine in sociologije, ki se, presenečena nad realnostjo – med poletnimi počitnicami ji ne uspe najti službe v svoji stroki – , nerada zaposli v srbski gostilni na obrobju Ljubljane.

Belo se pere na devetdeset – Bronja Žakelj

Avtobiografski roman je predvsem pripoved o odraščanju, soočanju z izgubo in boleznijo, pripoved o udomačevanju strahu in o vsem tistem, česar nočemo videti, dokler s tem nismo neizbežno soočeni.

Mlad.si
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button