Kultura

Jurčič v Mariboru vabi na praznovanje 140-letnice pisateljeve smrti

Ob praznovanju Jurčičevega leta, s katerim letos obeležujemo 140-letnico pisateljeve smrti, so mariborske kulturne institucije in organizacije združile moči in pripravile program Jurčič v Mariboru.

Josip Jurčič je s prvim slovenskim romanom usodno vplival na slovensko književnost in javnost. Od intelektualcev tedanjega časa, do programov ljudskih gledališč, kjer so Jurčiča igrali in ki so jih obiskovali tudi preprosti ljudje. V začetku julija 1868 je Jurčič nastopil službo v uredništvu časnika Slovenski narod, ki so ga v Mariboru ustanovili izobraženci iz kroga štajerskih mladoslovencev. Leta 1872 so uredništvo prenesli v Ljubljano. Jurčičeva dela pa so ostala naša skupna dragocena dediščina. Zato bomo tudi v Mariboru obeležili 140-letnico njegove smrti. Program Jurčič v Mariboru vabi na mnogo dogodkov.

Program so ob podpori Mestne občine Maribor pripravili Zavod Razvoj Maribor, Mariborska knjižnica, Mladinski kulturni center Maribor, Univerzitetna knjižnica Maribor, Umetnostna galerija Maribor in Radio Maribor.

Obišči katero izmed predstav …

Pobudnik skupnega praznovanja, Zavod Razvoj Maribor, je ob tej priložnosti pripravil kar tri uprizoritve avtorskega projekta po motivih zgodbe Josipa Jurčiča, Kozlovska sodba. Predstava Lutkovnega paragledališča Zvitorepec, ki zaposluje invalide za delo na področju kulture, bo predstavljena, 3. decembra, ob 17. uri, v prostorih GT22. V sodelovanju z Radiem Maribor – RTV Slo so uprizoritve nadgrajene z radijsko delavnico iz cikla “Živeti drugačnost, živeti z drugačnostjo”, ki bo na sporedu Radia Maribor 22. novembra ob 19. uri.

V Izložbi UKM bo do konca leta na ogled videoprojekcija z naslovom 37: življenjska zgodba Josipa Jurčiča. Prikazuje kratko življenje pisatelja in novinarja, ki je preminil pri 37 letih. Med 22. novembrom in 12. decembrom si bo možno na Maistrovem trgu ogledati razstavo Jurčič v Mariboru, ki nam odkriva pisateljevo notranje življenje skozi pripovedi iz njegovih knjig.

Jurčič v Mariboru

… ali pa jih poslušaj preko radia

UGM 27. novembra ob 11. uri vabi na Zmenek z Jurčičem, kjer postavljajo pod drobnogled spomenik Josipa Jurčiča in to (skoraj) natanko na dan, ko so pred 64 leti spomenik otvorili.  Mariborska knjižnica se pridružuje praznovanju tudi z Rotovškim bralnim klubom, ki se bo pisatelju poklonil 30. novembra, ob 18. uri v Vetrinjskem dvoru. Poglobili se bodo v njegovo klasično delo Deseti brat.

Na ta veseli dan kulture, 3. decembra, bo Mladinski kulturni center Maribor v sodelovanju s Prvo gimnazijo Maribor in Zavodom Razvoj Maribor, izvedel 2 izvedbi literarnega performensa Tipkajmo z Jurčičem. Performerka Miša Gams bo dijake Prve gimnazije in skupino ljudi s posebnimi potrebami povabila k nadaljevanju pisanja besedil Jurčičevih povesti Rokovnjači, Deseti brat, Lepa Vida in Kozlovska sodba v Višnji gori. Razstavljena besedila bomo lahko prebrali na družabnih omrežjih organizatorjev, najbolj uspeli pisateljski dosežki pa bodo prebrani v oddaji Radia Maribor, 20. decembra ob 19. uri.

3. decembra, ob 18. uri, v GT22, pripravlja Zavod Razvoj Maribor v sodelovanju z Radiom Maribor tudi okroglo mizo Josip Jurčič – pisatelj, pesnik, časnikar. Sodelovali bodo gostje: Polona Račič, Stane Kocutar in Zoran Petrovič. Okrogla miza bo v obliki radijske oddaje na sporedu Radia Maribor 13. decembra 2021 ob 19. uri.

MKC Maribor
MKC Maribor

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button