Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Novice

Dvominutna sirena bo opozorila na začetek deaktivacije bombe v Mariboru

Z dvominutno opozorilno sireno predvidoma okoli poldneva bodo strokovnjaki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi začeli z deaktivacijo prve od dveh najdenih bomb. Predvidoma okoli 16. ure naj bi s polminutno sireno naznanili konec nevarnosti.

Danes, v četrtek, 31. oktobra, bodo pričeli z odstranjevanjem prve letalske bombe na gradbišču za nakupovalnim središčem Europark. Drugo, 500 kilogramov težko bombo, bodo deaktivirali v nedeljo.

Od 8. do 16. ure bo v območjih okoli najdenih bomb potekala evakuacija in prepoved gibanja.

Tako za danasnjo kot za nedeljsko akcijo so odredili evakuacijo stanovalcev iz 300-metrskega pasu okoli lokacije najdenih bomb. Medtem ko prva zajema le okoli 80 ljudi, bodo v nedeljo morali evakuirati okoli 1000 stanovalcev. Seznam hišnih številk za evakuacijo najdeš tukaj.

Za oba dneva so za vse tiste, ki nimajo drugam, od osme ure zjutraj pripravili prostor v Dvorani Tabor. Prav tako je tam na voljo dovolj parkirišč, saj so stanovalce pozvali, da umaknejo tudi avtomobile.

Onesposobitev bombe ne bo mogoča dokler ne bodo evakuirani vsi prebivalci, zato na mariborski izpostavi uprave za zaščito in reševanje pozivajo, da prebivalci upoštevajo navodila.

Evakuirani prebivalci naj zapustijo domove in poskrbijo tudi za svoje premoženje, zaprejo okna, vrata in plinsko napeljavo. Naj ne pozabijo na svoje živali. Na območju bodo ves čas prisotni policisti, ki imajo tudi pooblastila za prisilno evakuacijo, če bi ji kdo nasprotoval. Ljudi bodo opozarjali, da se je potrebno umakniti, prav tako bodo skupaj z gasilci in redarji bdeli nad cestnimi zaporami v mestu.

Za tiste, ki sami ne bi mogli iz svojih stanovanj, bodo ob klicu na 112 poskrbeli reševalci ali gasilci.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor gibanje in parkiranje znotraj območja bolnišnice med 12. in 16. uro ne bo dovoljeno. Obiski v tem času so prepovedani.

V nedeljo še 600-metrski pas z omejenim gibanjem

Za nedeljo so ob 300-metrskem evakuacijskem območju določili še 600 metrov širok pas, kjer bodo izvedli ukrepe umikanja. Stanovalce na tem območju pozivajo, da se v času akcije zadržujejo v stanovanjih, ne hodijo do oken in ne gledajo skozi njih, predvsem pa se ne zadržujejo na prostem.

Prekinjen bo tudi promet na avtobusni in železniški postaji, zato bodo avtobusi od polnoči do 17. ure popoldan vozili le do varnih točk, železnice pa bodo za potnike, ki bi izstopili v Mariboru, zagotovile nadomestni avtobusni prevoz s postaj pred Mariborom.

Policisti bodo več dela imeli v nedeljo, saj bo šlo za večje območje, takrat bo zaprta tudi hitra cesta med Pesnico in Mariborom.

 

 STA
 Pixabay

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button