Novice

Svetovni dan spomina na žrtve holokavsta: “Auschwitz ni padel z neba”

Svet se danes spominja žrtev holokavsta. Na današnji dan pred 78 leti je namreč sovjetska Rdeča armada osvobodila nemško nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau.

Holokavst, znan tudi kot šoa, je bil genocid na evropskimi Judi med drugo svetovno vojno. Nacisti in njihovi sodelavci so takrat pobili okoli šest milijonov oziroma dve tretjini evropskih Judov, na milijone Sovjetov, več kot milijon Poljakov, na sto tisoče Romov, južnih Slovanov in invalidov, pa tudi več tisoč homoseksualcev.

Umore so večinoma izvajali s pogromi, množičnimi streljanji in sistematičnim iztrebljanjem v koncentracijskih taboriščih. Samo v taborišču Auschwitz-Birkenau, največjem in najbolj zloglasnem, ki so ga nacisti postavili v zasedeni Poljski, so pobili več kot milijon ljudi. Od leta 2006 se skladno z resolucijo ZN dan njegove osvoboditve obeležuje kot svetovni dan spomina na žrtve holokavsta.

Slovesnost v Auschwitzu v znamenju kritik Rusije

Na območju nekdanjega nacističnega koncentracijskega taborišča Auschwitz-Birkenau je danes potekala osrednja slovesnost ob svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta. Med drugim sta se je udeležila mož podpredsednice ZDA Douglas Emhoff in slovenske kulturna ministrica Asta Vrečko.

Poleg Emhoffa, ki se je slovesnosti udeležil v družbi posebne odposlanke ZDA za spremljanje in boj proti antisemitizmu Deborah Lipstadt, je bila na njej prisotna tudi skupina nekdanjih zapornikov v taborišču in številni predstavniki tujih držav, razen Rusije.

Glavna tema slovesnosti, ki je potekala pod častnim pokroviteljstvom poljskega predsednika Andrzeja Dude, je bil proces načrtovanja, ustvarjanja in širjenja sistema razčlovečenja in genocida v Auschwitzu. Posebej močno ga opredeljujejo besede enega od preživelih, da “Auschwitz ni padel z neba”.

Ena od preživelih internirank, Zdzislawa Wlodarczyk, je povedala, da z grozo bere poročila o vojni, ki se “odvija tako blizu nas”. “Rusija, ki nas je tukaj osvobodila, zdaj vodi vojno proti Ukrajini. Zakaj? Zakaj je politika takšna,” je spraševala.

Vojno v Ukrajini je v svojem govoru omenil tudi direktor muzeja, ki zdaj deluje na območju nekdanjega taborišča, Piotr Cywinski. “V Evropi ponovno množično pobijajo nedolžne ljudi. Ker Rusiji ni uspelo osvojiti Ukrajine, se je odločila, da jo bo uničila,” je dejal. Po njegovi oceni sta tako kot v času nacizma tudi zdaj vzroka bolna megalomanija in pohlep po oblasti.

Udeleženci slovesnosti so pred tem položili vence in prižgali sveče ob tako imenovanem zidu smrti na dvorišču bloka 11, kjer so nacisti ustrelili na tisoče ljudi.

Putin: v Ukrajini delujejo neonacisti, ruski vojaki se borijo proti njim

To je ob današnjem svetovnem dnevu spomina na žrtve holokavsta izjavil ruski predsednik Vladimir Putin. Z argumentom boja proti neonacizmu v Ukrajini je Putin sicer že večkrat upravičeval invazijo ruskih sil na sosednjo državo.

“Pozabljanje lekcij iz zgodovine vodi v ponavljanje strašnih tragedij,” je dejal ruski predsednik. “To dokazujejo zločini proti civilistom, etnično čiščenje in kazenski ukrepi v organizaciji neonacistov v Ukrajini,” je navedel in dodal, da se ruski vojaki “pogumno borijo proti temu zlu.”

Od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja lani je Putin vojaško posredovanje ruske vojske večkrat upravičeval z argumentom boja proti neonacizmu v Ukrajini oziroma “denacifikacije” te države. Z neonacisti in “odvisniki od mamil” je tudi neposredno zmerjal ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega in njegove sodelavce. Nekajkrat jih je označil tudi za privržence ukrajinskega protisovjetskega borca in nacionalističnega voditelja v drugi svetovni vojni Stepana Bandere.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button