Novice

Zaradi napake v domeni so Britanci tajne informacije pošiljali v Mali namesto ZDA

Uradniki na britanskem obrambnem ministrstvu so več elektronskih sporočil z zaupnimi informacijami namesto v Pentagon pomotoma poslali v zahodnoafriško državo Mali. Pomoti je botrovala tipkarska napaka - Mali uporablja internetno domeno .ml, ameriška vojska pa domeno .mil. Podobno, toda še obsežnejšo napako so pred časom opazili tudi v ZDA.

Britansko obrambno ministrstvo je sprožilo preiskavo, ker je bilo “manjše število” elektronskih sporočil, namenjenih Pentagonu, zaradi nenamerne izpustitve črke “i” v elektronskem naslovu poslano v Mali, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Britanski uradniki so namreč sporočila pošiljali na naslove, ki so se zaključili z internetno domeno .ml zahodnoafriške države in ne z domeno .mil, ki jo uporablja ameriška vojska.

“Prepričani smo, da sporočila niso vsebovala nobenih informacij, ki bi lahko ogrozile naše delovanje ali podatke. Vse občutljive informacije se izmenjujejo v sistemih, ki so zasnovani tako, da je tveganje čim manjše,” je ob tem povedal predstavnik britanskega ministrstva.

Do enake pomote je prišlo v ZDA

Minuli teden se je izkazalo, da je do enake pomote prišlo tudi v ZDA, zaradi česar je v Mali prispelo na milijone elektronskih sporočil ameriške vojske. Ta so med drugim vsebovala urnik načelnika generalštaba, zdravstvene in davčne podatke osebja, ter zemljevide in fotografije oporišč, je poročal britanski časnik The Times.

Zahodnoafriška država Mali je nekdanja francoska kolonija s približno 21 milijoni prebivalcev in velja za politično izjemno nestabilno državo, ki je od leta 2012 doživela tri vojaške udare. Od zadnjega državnega udara maja 2021 je na oblasti vojaška prehodna vlada.

Vojaški režim je med drugim prekinil obrambno sodelovanje z nekdanjo kolonialno silo Francijo, do konca leta pa naj bi državo zapustila mirovna misija ZN Minusma. Medtem oblasti v Maliju krepijo odnose z Rusijo – v državi so aktivni tudi pripadniki najemniške skupine Wagner, ki vojski v Maliju pomagajo pri boju s skrajnimi islamisti.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button