Življenjski slogZnanost

Kako pogosto zamenjaš posteljnino? Skoraj zagotovo preredko

Skoraj tretjino življenja preživimo v postelji, a se zdi, da pri njeni čistoči pogosto nismo tako striktni kot na primer v kopalnici ali kuhinji. Kako pogosto bi morali menjati posteljnino in ali jo res?

V Veliki Britaniji izvedena (zaskrbljujoča) raziskava je pokazala, da skoraj polovica samskih moških svoje rjuhe menja na štiri mesece. Sicer se, prav tako na primeru Britancev, posteljnino najpogosteje menjuje na dva tedna. Kako pogosto pa bi morali preobleči posteljnino preden ta postane naravnost bljek?

Kako pogosto preoblačenje postelje je optimalno?

Dlje časa kot preživimo v postelji oz. zaviti v iste rjuhe, boljši so pogoji za gojenje in razmnoževanje mikrobov. Naša telesna toplota in znoj v kombinaciji namreč ustvarjata odlično okolje za umazanijo.

V manjših količinah ti mikrobi ne predstavljajo nobene nevarnosti ali nevšečnosti. Prav zato mikrobiologi predlagajo tedensko preoblačenje postelje, saj se v takšnem časovnem obdobju mikrobi še ne razmnožijo pretirano.

menjavanje posteljnine, posteljnina, postelja, higiena, spanje, rjuhe, Journal of Allergy and Clinical Immunology, alergije, alergeni
Tedensko naj bi posteljnino menjavala samo tretjina ljudi.

In kaj se zgodi, če z menjavanjem posteljnine čakamo občutno dlje?

Raziskava v reviji Journal of Allergy and Clinical Immunology je postelje poimenovala kar “zakladnice alergenov”, saj se v njih kopičijo stvari, ki pogosto sprožajo alergije. Sem spadajo živalski prhljaj, ostanki pršic in sledi iztrebkov.

Izpostavljenost alergenom lahko poveča verjetnost, da bo oseba razvila bolezni, povezane z alergijami, npr. astmo.

V sklopu raziskave je rjuhe skoraj 40 odstotkov udeležencev pralo v obdobju od treh do sedmih tednov uporabe. Po obdobju treh tednov pa se poveča verjetnost, da se v odejo naselijo škodljive bakterije, ki povzročajo vse od aken do pljučnice.

menjavanje posteljnine, posteljnina, postelja, higiena, spanje, rjuhe, Journal of Allergy and Clinical Immunology, alergije, alergeni
Eden izmed pogostih krivcev za okužbe je bakterija E.coli, ki lahko izvira tudi iz umazanih rjuh.

Poleg tega pa se v dolgo ne zamenjani posteljnini rade zbirajo tudi pršice, ki naravnost obožujejo grizljanje človeške kože. Iz tega vidika pa je poleg rednega preoblačenja posteljnine potrebno redno skrbeti tudi za čiščenje vzmetnice.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button