ZdravjeŽivljenjski slog

Masturbiranje ni zgolj prijetno, temveč tudi blagodejno za zdravje: zakaj?

Masturbiranje: nekaj, kar vsi radi počnemo, a o tem običajno nihče ne govori na glas. Tako glede moškega kot tudi ženskega samozadovoljevanja obstaja veliko mitov, masturbiranje pa je v resnici normalno in celo zdravo.

Raziskovanje svojega telesa je zelo pomembno in nikakor ne bi smelo biti vezano izključno na spolne užitke med partnerji. Masturbiranje namreč omogoča sprostitev spolne napetosti, več orgazmov in večjo ljubezen do samega sebe.

Količina samozadovoljevanja nikakor ni omejena – ne navzdol in ne navzgor. Nekateri ljudje masturbirajo večkrat na dan, nekateri pa zgolj ob redkih priložnostih. Pogostost pa sploh ni pomembna – seveda do točke ekstrema, ko bi te to lahko začelo ovirati pri drugih obveznostih in aktivnostih. Preveri, zakaj je masturbiranje zate celo zdravo.

1 Orgazmi sproščajo hormone, ki podpirajo tvoje duševno zdravje

Za sproščene občutke evforije, ki jih doživljaš med orgazmom in po njem, se lahko zahvališ hormonom endorfinu, seratoninu, dopaminu in oksiticinu. Orgazem je po besedah doktorice znanosti Glorie Brame celo “najboljši razpoložljiv dopamin brez drog“. Ugotovili so tudi, da ti občutki sreče zmanjšujejo stres in tesnobo ter lahko izboljšajo tvojo koncentracijo in kakovost spanja.

2 Orgazmi lajšajo tudi bolečine

Endorfini, ki izboljšajo tvoje duševno stanje, so hkrati odgovorni tudi za lajšanje bolečin. S spodbujanjem sprostitve pa orgazmi med drugim pomagajo tudi zmanjšati mišično napetost v telesu.

Masturbacija, zdravje, samozadovoljevanje, spolni užitek, orgazem, orgazmi, zdravje, duševno zdravje, dopamin, stres, vzburjenje
Orgazmi ženskam lajšajo tudi simptome PMS, kot so bolečine v križu, krči in glavoboli.

3 Masturbiranje je dobro tudi za tvoje fizično zdravje

Spolno vzburjenje in orgazmi imajo na tvoje telo številne učinke, ki presegajo celo zmanjšanje bolečine. Med drugim povečajo srčni utrip (podobno kot pri telesni vadbi) in krepijo mišice medeničnega dna. Splošno prepričanje, da lahko samozadovoljevanje zmanjša občutljivost spolnih organov, pa je seveda napačno. Prej nasprotno – nekatere raziskave kažejo, da obstaja celo možnost, da doživljanje orgazmov krepi imunski sistem in zdravje prostate.

4 Samozadovoljevanje je najvarnejša oblika seksa

Med samozadovoljevanjem ne moreš stakniti spolno prenosljivih bolezni, prav tako pa ne more priti do nosečnosti. Da ne pride do draženja kože, pa strokovnjaki tudi med masturbiranjem priporočajo uporabo lubrikantov.

5 Seksi razmerje s samim seboj krepi samozaupanje

Dokazano je, da samozadovoljevanje izboljša samozavest in samopodobo telesa. Omogoča ti, da se v svojem telesu in spolnosti počutiš udobneje. Ne samo, da je samozavest privlačna, prepričanost vase in v svoje telo poveča tudi verjetnost, da boš bolj užival v seksu z drugimi.

Masturbacija, zdravje, samozadovoljevanje, spolni užitek, orgazem, orgazmi, zdravje, duševno zdravje, dopamin, stres, vzburjenje
Samozadovoljevanje odpravlja negotovosti in ti omogoča, da se osredotočiš na svoje občutke.

6 Samozadovoljevanje lahko občutno izboljša tvoje spolno življenje

Za tiste, ki so samski ali nimajo stalnega spolnega partnerja, je masturbacija verjetno glavni način izkušanja rednih orgazmov. Vendar pa raziskave kažejo, da je tudi pri tistih, ki imajo redne spolne odnose, veliko večja verjetnost, da bodo spolno zadovoljni v svojih odnosih, če ob tem tudi masturbirajo.

Če ne veš kaj ti ustreza, boš težko zadovoljil tudi drugo osebo. Poleg tega pa je na primer medsebojno samozadovoljevanje lahko res seksi način, da se naučiš, kakšni dotiki so všeč tvojemu partnerju. Tako bo vajin prihodnji seks garantirano boljši za oba.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button