Življenjski slog

Strokovnjaki svetujejo: kako preboleti nekoga, ki si ga ljubil

Prebolevanje je dolgotrajen proces, ki za vsakogar poteka drugače. Strokovnjaki pa vseeno stopajo na plan z nasveti, kako lažje preboleti nekoga, ki si ga ljubil.

Noben razhod ni enak in noben razhod ni lahek. Žalovanje, procesiranje in učenje, kako preboleti nekoga, je lahko utrujajoče in kaotično. Česar se moraš zavedati je, da so tvoja čustva pomembna, čeprav se ti ne zdi, da jih usmerjaš tako, kot bi jih moral. Vsak razhod terja svoj čas prebolevanja in nikoli ni potrebno hiteti s celjenjem. Zato so strokovnjaki pripravili nekaj rešitev, kako lažje preboleti nekoga, ki si ga ljubil.

Sprejmi odnos za takšnega, kot je bil

Zelo enostavno je pasti v luknjo, kjer pogrevaš vse majhne detajle odnosa in posledični razhod. Konstantno razmišljaš, kaj več bi lahko naredil ali kaj bi lahko naredil drugače, da bi bil tudi razplet drugačen. Ko se to zgodi, poskušaj preusmeriti misli iz notranjosti v zunanji svet. Pojdi na sprehod ali pa predvajaj glasbo, ki te osrečuje.

Po razhodu je pomembno, da sprejmemo odnos takšnega, kot je dejansko bil – brez olepševanj.

Identificiraj nezdrave načine spopadanja

Če še vedno preverjaš družbena omrežja bivšega/bivše, preglejuješ vajine stare fotografije ali pa si v glavi predvajaš vsak detajl momentov, ko so stvari bile dobre, je mogoče čas, da jih osmisliš in počasi z njimi tudi prenehaš. Seveda so ti impulzi del normalnega procesa prebolevanja, a čez čas lahko naredijo več škode kot dobrega, sploh ko začnejo motiti druge pomembne stvari v tvojem življenju.

Pomembno je, da indentificiraš nezdrave načine spopadanja z razhodom in jih poskušaš v svojem tempu odpraviti.

Odstrani vizualne spomine

Zanimivo dejstvo je, da se ob pogledu na obraz nekoga, ki ga imaš rad, aktivirajo posebni deli možganov. Zato, če želiš zvezo preboleti, se je dobro znebiti vseh slik bivšega partnerja. To je seveda razumljivo precej težko, tako da jih lahko najprej samo spraviš v kakšno škatlo in jo pospraviš dokler se ne boš pripravljen soočiti z njimi.

Mogoče še res nisi pripravljen vreči stran vseh spominov, je pa dobro vsaj za nekaj časa odstraniti vse vizualne opomnike na bivšo/bivšega, da ti bo lažje.

Ne pusti ljudem, da ti pravijo, kako se moraš počutiti

Filmi so nam do zdaj dali že obilico primerov, kako bi razhodi “morali” potekati. Ampak, razhod je res drugačen za vsakogar in vsak se mora pomikati v lastnem ritmu. Zato je pomembno, da ugotoviš, kakšen ritem ustreza tebi. Da počneš stvari, ki ustrezajo tebi in ne zato, ker drugi pravijo, da jih moraš.

Pomembno je, da proces prebolevanja izpelješ v svojem ritmu in se ne pustiš pritiskati z nobene strani – ne s strani filmov, ne s strani prijateljev in družine.

Ponovno stopi v stik s samim seboj

Ta nasvet velja za vse priložnosti, ne samo za razhode. Pomembno je namreč, da živimo življenje, ki je naše in ni vezano na katerokoli osebo ali partnerja. Proces žalovanja je lahko kaotičen, ampak investirati v odnos s samim seboj in vzgajati lastne hobije in interese je najpomembnejši korak. S tem namreč prostor, kjer je bil včasih partner, zapolniš z investicijo vase.

DOSTOP.si / MB
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button