Zdravje

Študija: Duševno zdravje mladostnikov v Evropi se poslabšuje

Duševno zdravje mladostnikov, starih od 11 do 15 let, v Evropi in Kanadi se je med letoma 2014 in 2018 poslabšalo, kaže danes objavljeno poročilo evropskega urada Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Študija je ob tem pokazala še, da je upadel delež mladih, ki kadijo in pijejo alkohol.

“Eden od štirih mladostnikov je poročal, da je vsaj enkrat na teden živčen, razdražen ali da ima težave s spanjem,” piše v poročilu. Dodaja, da se duševno zdravje poslabšuje s starostjo. Dekleta so bolj izpostavljena tveganju za težave z duševnim zdravjem. Da je njihovo duševno zdravje dobro, je namreč povedalo 33 odstotkov sodelujočih deklet, starih 11, 13 in 15 let. Pri fantih pa ta delež znaša 41 odstotkov. V več kot tretjini držav je verjetneje, da bodo mladostniki poročali o več zdravstvenih težavah hkrati, še piše v poročilu.

“Povečevanje števila fantov in deklet v evropski regiji, ki poročajo o slabem duševnem zdravju, kot so slabo počutje, živčnost ali razdražljivost, je skrb zbujajoče za vse nas,” je povedal direktor WHO za Evropo Hans Kluge. “Naš odgovor na ta naraščajoč problem bo odmeval še generacije,” je poudaril.

Po njegovih besedah se bo vlaganje v mlade, na primer z zagotavljanjem, da imajo dostop do zdravstvenih storitev na področju duševnega zdravja, trikratno poplačalo. Prineslo bo zdravstvene, socialne in ekonomske koristi današnjim mladostnikom, jutrišnjim odraslim in prihodnjim generacijam, je pojasnil, so sporočili iz WHO.

Vključeni so bili tudi mladi iz Slovenije

V študiji z naslovom Zdravstveno vedenje šolskih otrok je sodelovalo več kot 227.000 mladostnikov, starih 11, 13 in 15 let iz 45 držav, tudi Slovenije. Izvedli so jo v letih 2017 in 2018. Pokazala je, da je upadel delež mladih, ki kadijo. Med 13-letniki za štiri odstotne točke, med 15-letniki pa za sedem. Zmanjšalo se je tudi uživanje alkohola med mladimi, in sicer z 38 na 35 odstotkov.

Kot še navajajo na WHO, so skrb zbujajoči tudi tvegani spolni odnosi med mladimi. Četrtina vprašanih pri zadnjem spolnem odnosu ni uporabila zaščite. Med 15-letniki je sicer že imelo spolni odnos 24 odstotkov fantov in 14 odstotkov deklet. Ob tem je več kot desetina vprašanih dejala, da je bila v dveh mesecih pred študijo žrtev spletnega nadlegovanja.

 

 STA
Pexels

Sorodni članki

Back to top button