Zdravje

Širši pas pomeni manjše možgane

Več maščobe v pasu povezano z manjšim volumnom možganov.

Da prekomerna telesna teža slabo vpliva na srce, krvni tlak in presnovo sladkorjev, ni nič novega, zdaj pa jo je nova raziskava povezala tudi z velikostjo možganov. Preveč maščobe v pasu je povezane z manjšim volumnom možganov.

»Dodatna telesna maščoba lahko vodi do zmanjšanja možganov,« so znanstveniki z univerze Loughborough v angleškem Leicestershiru zapisali v poročilu o raziskavi, v kateri so izmerili indeks telesne mase (ITM), razmerje med obsegom pasu in bokov ter telesno maščobo 9652 oseb v povprečju starih 55 let. Dodatno so jih povprašali o zdravstvenem stanju.

Najprej so opazili, da imajo tisti sodelujoči v raziskavi, ki so bili bolj debeli in imeli večje razmerje med obsegom pasu in bokov, manjši volumen možganov.

Ko so rezultate očistili drugih dejavnikov, ki lahko vplivajo na velikost možganov, kot so starost, telesna aktivnost, kajenje in visok krvni tlak, so ugotovili, da je že samo višji ITM povezan z nekaj manjšim volumnom možganov.

Poleg tega pa so imeli sodelujoči z visokim ITM in večjim razmerjem med obsegom pasu in bokov tudi manjši volumen sive možganovine kot pa tisti, ki niso imeli velikega razmerja med obsegom pasu in bokov. Pri volumnu bele možganovine opaznejših razlik niso zaznali.

»Naša raziskava je ugotovila, da je debelost, predvsem v pasu, povezana z manjšim volumnom sivega območja možganov. Ni pa jasno, ali anomalije v strukturi možganov povzročajo debelost, ali pa debelost povzroča takšne spremembe v možganih,« je dejal avtor raziskave, profesor na univerzi Loughborough Mark Hamer.

Za zdaj torej ni mogoče zagotovo reči, ali debelost zares povzroča krčenje možganov oz. ali ne velja ravno obratno – da manjši volumen možganov vodi v prekomerno težo.

V raziskavi, ki so jo naredili britanski znanstveniki, je sodelovalo več kot 9000 ljudi.

»Že dosedanje raziskave so povezale krčenje možganov s zmanjšanjem sposobnosti pomnjenja in večjim tveganjem za demenco, vendar pa še ni dovolj raziskano, ali dodatne maščobe na velikost možganov vplivajo zaščitno ali škodljivo,« je dejal Hamer.

Za debele veljajo ljudje, katerih ITM je višji od 30. Gre za razmerje med težo in višino osebe, izračuna pa se tako, da se teža deli s kvadratom višine. Razmerje med obsegom pasu in bokov pa se izračuna tako, da se obseg pasu deli z obsegom bokov – za debele veljajo moški s to vrednostjo nad 0,90, ženske pa nad 0,85.

Izsledki raziskave so bili objavljeni v spletni reviji Ameriške akademije za nevrologijo Neurology.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

 

 

Sorodni članki

Back to top button